Beli hleb, meso, sirevi i jaja, slatkiši i grickalice - da li to opisuje vaš jelovnik? Čak i ako ove namirnice ne jedete u prevelikim količinama, moguće je da vam je stomak često nadut, patite od gasova, a pod kožom se talože masne naslage.

U ishrani vam posebno nedostaju vlakna, kako netopiva - ona koja regulišu probavu, tako i topiva - ona koja privlače šećere i masnoće i pomaže organizmu da se oslobode neupotrebljenih količina.

Netopiva vlakna ćete naći u većini žitarica, pod uslovom da ih jedete integralne, ali i u zelenom lisnatom kao i korenskom povrću. Ima ih i u luku i paradajzu. Ova vlakna upijaju tečnost pa je izuzetno važno da pijete dosta vode. Kao rezultat ćete dobiti redovno pražnjenje creva i zdrav gastrotrakt, pa stomak neće biti nadut.

Topiva vlakna su tajna mršavljenja. Ona su važan prebiotik, tj. hrane dobre bakterije u crevima, a takođe imaju uticaja na probavu. Potpomažu adekvatno iskorišćavanje hranljivih materija, sprečavaju skokove šećera u krvi i obaraju loš holesterol pa su dobar saveznik u svakoj dijeti.

Topiva vlakna ćete naći u pasulju, sočivu, ječmu i zobi, a nešto manje u pomorandžama, semenu lana, jabukama, kruškama, jagodama i orašastim plodovima.

Ženama je potrebno oko 25 a muškarcima  30 grama vlakana dnevno, a od toga barem četvrtina treba da bude topiva. Najbolje je da se unose kroz hranu, a za sve koji ne stižu da se raznovrsno hrane predlog su suve šljive - 3 ploda sadrže 12 grama i to i topivih i netopivih vlakana. Kao suplementi se mogu koristiti vlakna psilijuma ili akacije, koje možete dodati u svaki bilo koji napitak. Međutim, o količinama i učestalosti je najbolje da se  posavetujete sa lekarom.

Izvor: Lepa&Srećna