Zdrava hrana za mršavljenje ne znači da možete proći bez vežbanja! I kontrolišite porcije što više možete.
Kad vam neko kaže "kalorije su kalorije", ne verujte mu. Jednostavno, kad planirate ishranu za mršavljenje, imajte na umu da će različita hrana pokrenuti različite procese metabolizma u vašem telu. Namirnice mogu imati drugačije dejstvo na glad, na vaše hormone ali i na broj kalorija koje trošite.
Dajemo vam spisak najboljih namirnica za mršavljenje, prema rezultatima naučnih istraživanja različitih dijeta.
1. JAJA - mislimo na cela jaja, uključujući dakle i žumance i belance. Ima rizika za unos takozvanog "lošeg" holesterola, ali ipak je ovo jedan od najboljih izvora proteina i masnoća. Pritom su jaja vrlo zasitna.
2. ZELENO POVRĆE - spanać, blitva, kelj, svi su oni savršeni za mršavljenje jer imaju malo kalorija a mnogo vlakana. Njima ćete napuniti stomak, a energetski bilans vam ostaje nizak. Ove namirnice su "energetski tanke".
3. LOSOS - jasno, ova riba spada među skuplje, ali imajte na umu da vam nisu potrebne ogromne količine. Ona je puna visokokvalitetnih proteina, kao i zdravih masnoća i drugih važnih sastojaka. Znatno jeftinije, skuša, sardina i haringa, takođe su dobra hrana za mršavljenje.
4. KUPUSNJAČE - kupus, karfiol, brokoli - i one su pune vlakana, kao i drugo povrće. Što je još važno, sadrže i nešto proteina. I one će vas dobro zasititi, a spadaju u energetski siromašnu hranu. Povrh toga, sadrže sastojke koji su važni u borbi protiv karcinoma.
5. JUNETINA I PILEĆE GRUDI - meso je nepravedno zanemarivano u jelovnicima za dijetu. Često je označeno kao nezdrava hrana, ali se to, pre svega, odnosi na mesne prerađevine. Ako odaberete "mršavo" meso i spremite ga dijetalno, dobićete dosta proteina koji će vas i te kako zasititi. Ako ste na dijeti sa niskim ugljenim hidratima, još lakše - onda možete da pojedete i masnije meso.
6. BARENI KROMPIR - i on je, nekako, zaboravljen a dobar je izvor korisnih sastojaka za mršavljenje, ali i generalno dobro zdravlje. Tu je dosta kalijuma, kojeg inače ne uzimamo dovoljno. A ako bareni krompir ostavite da se ohladi, ili spremite kao salatu, sa veoma malo masnoća, skrob prelazi u otporni oblik i pogodan je za dijetu.
7. TUNJEVINA - malo kalorija, mnogo proteina - odlična u ishrani za gubitak kilograma. Da još malo oborite energetski bilans, uzmite onu u vodi, a ne u ulju.
8. MAHUNARKE - pre svega, pasulj i sočivo. Oni sadrže mnogo proteina i vlakana, ključne sastojke zahvaljujući kojima ćete biti siti. I one imaju otporni skrob. Neke osobe ih teško podnose i zato je važno da ih pripremate na pravilan način.
9. SUPE - od skoro svake namirnice možete da napravite supu i tako dobijete zasitno jelo. Tako automatski dobijate veću količinu hrane sa istim brojem kalorija. Samo nemojte koristiti kalorične dodatke kao što su pavlaka, kokosovo mleko i tome slično. Bolji su sok od limuna ili malo jabukovog sirćeta.
10. ŠVAPSKI SIR - zovite ga rikota, maskarpone ili šopski sir. Sve je to, manje-više slično, a predstavlja idealnu namirnicu kao dodatak uz bareni krompir ili zeleno povrće. Sadrži dosta kalcijuma, koji pomaže da se kalorije samo tope. Umesto njega, možete koristiti i grčki jogurt.
Izvor: Lepa&Srećna