Kad vam neko kaže "kalorije su kalorije", ne verujte mu. Jednostavno, kad planirate ishranu za mršavljenje, imajte na umu da će različita hrana pokrenuti različite procese metabolizma u vašem telu. Namirnice mogu imati drugačije dejstvo na glad, na vaše hormone ali i na broj kalorija koje trošite.

Dajemo vam spisak najboljih namirnica za mršavljenje, prema rezultatima naučnih istraživanja različitih dijeta.

1. JAJA - mislimo na cela jaja, uključujući dakle i žumance i belance. Ima rizika za unos takozvanog "lošeg" holesterola, ali ipak je ovo jedan od najboljih izvora proteina i masnoća. Pritom su jaja vrlo zasitna.

2. ZELENO POVRĆE  - spanać, blitva, kelj, svi su oni savršeni za mršavljenje jer imaju malo kalorija a mnogo vlakana. Njima ćete napuniti stomak, a energetski bilans vam ostaje nizak. Ove namirnice su "energetski tanke".

3. LOSOS - jasno, ova riba spada među skuplje, ali imajte na umu da vam nisu potrebne ogromne količine. Ona je puna visokokvalitetnih proteina, kao i zdravih masnoća i drugih važnih sastojaka. Znatno jeftinije, skuša, sardina i haringa, takođe su dobra hrana za mršavljenje.

4. KUPUSNJAČE - kupus, karfiol, brokoli - i one su pune vlakana, kao i drugo povrće. Što je još važno, sadrže i nešto proteina. I one će vas dobro zasititi, a spadaju u energetski siromašnu hranu. Povrh toga, sadrže sastojke koji su važni u borbi protiv karcinoma.

5. JUNETINA I PILEĆE GRUDI - meso je nepravedno zanemarivano u jelovnicima za dijetu. Često je označeno kao nezdrava hrana, ali se to, pre svega, odnosi na mesne prerađevine. Ako odaberete "mršavo" meso i spremite ga dijetalno, dobićete dosta proteina koji će vas i te kako zasititi. Ako ste na dijeti sa niskim ugljenim hidratima, još lakše - onda možete da pojedete i masnije meso.

6. BARENI KROMPIR - i on je, nekako, zaboravljen a dobar je izvor korisnih sastojaka za mršavljenje, ali i generalno dobro zdravlje. Tu je dosta kalijuma, kojeg inače ne uzimamo dovoljno. A ako bareni krompir ostavite da se ohladi, ili spremite kao salatu, sa veoma malo masnoća, skrob prelazi u otporni oblik i pogodan je za dijetu.

7. TUNJEVINA - malo kalorija, mnogo proteina - odlična u ishrani za gubitak kilograma. Da još malo oborite energetski bilans, uzmite onu u vodi, a ne u ulju.

8. MAHUNARKE - pre svega, pasulj i sočivo. Oni sadrže mnogo proteina i vlakana, ključne sastojke zahvaljujući kojima ćete biti siti. I one imaju otporni skrob. Neke osobe ih teško podnose i zato je važno da ih pripremate na pravilan način.

9. SUPE - od skoro svake namirnice možete da napravite supu i tako dobijete zasitno jelo. Tako automatski dobijate veću količinu hrane sa istim brojem kalorija. Samo nemojte koristiti kalorične dodatke kao što su pavlaka, kokosovo mleko i tome slično. Bolji su sok od limuna ili malo jabukovog sirćeta.

10. ŠVAPSKI SIR - zovite ga rikota, maskarpone ili šopski sir. Sve je to, manje-više slično, a predstavlja idealnu namirnicu kao dodatak uz bareni krompir ili zeleno povrće. Sadrži dosta kalcijuma, koji pomaže da se kalorije samo tope. Umesto njega, možete koristiti i grčki jogurt.

Izvor: Lepa&Srećna