Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PREPOZNAJTE SIMPTOME NA VREME,  SPREČITE SUNČANICU I DEHIDRACIJU: Uživajte u letu bez komplikacija

Osim uživanja u suncu i lepom vremenu, vreli dani sa sobom nose i neke zdravstvene probleme i rizike. Otkrivamo vam koji su najbolji načiin za hidrataciju organizma i kako izbeći sunčanicu.

  Izvor: Youtube/Printscreen/Nebraska Medicine Nebraska Medical Center

Leto je u punom jeku, a osim uživanja u lepom vremenu, laganoj odeći i ukusnoj hrani, vreli dani sa sobom mogu da donesu i neke komplikacije o kojima često ne razmišljamo dok se ne dogode.

Jedna od njih je i dehidratacija, koja predstavlja poremećen balans vode i elektrolita u organizmu koji može nastati iz više razloga od kojih su najčešći povraćanje, dijareja, prekomerno znojenje usled povišene telesne temperature, fizičke aktivnosti, visoke spoljašnje temperature uz nedovoljan unos vode.

Možda će vas zanimati

Simptomi dehidratacije zavise od stepena, odnosno količine izgubljene tečnosti u odnosu na koji razlikujemo: blagu dehidrataciju koju karakteriše žeđ, suvoća usta, koncentrovan urin... Srednje tešku dehidrataciju karakterišu simptomi kao što su značajna žeđ, smanjeno znojenje, slabost, vrtoglavica, glavobolja, konfuzija i tešku dehidrataciju karakteriše izražena žeđ, mišićna slabost, grčevi u mišićima, mučnina, povraćanje, ubrzan srčani rad, pad pritiska, smanjen do potpuni prestanak mokrenja, poremećaj stanja svesti...

U većini slučajeva dehidratacija se sanira dovoljnim unosom tečnosti ili specijalim rastvorima za rehidrataciju. Teži slučajevi dehidratacije zahtevaju zbrinjavanje u bolničkim uslovima. Najbolji način za prevenciju dehidratacije, odnosno adekvatnu hidraciju, unos dovoljne količine tečnosti, najmanje 8 čaša vode na dan kao i svežeg voća i povrća kao što su lubenica, krastavac, tikvice, paradajz, kontrolisana fizička aktivnost, izbegavanje direktnog izlaganja suncu, nošenje adekvatne odeće za vreme visokih letnjih temperatura, odmor...

Sprečite sunčanicu

Sunčanica nastaje kao posledica direktnog delovanja infracrvenih zraka na telo pre svega predeo glave kao i povišene temperature tela uzrokovanom povišenom spoljašnjom temperaturom. Povišena temperatura dovodi do širenja krvnih sudova mozga, njihove povećane propustljivosti te povećanja pritiska u glavi koje je odgovorno za većinu simptoma koje karakteriše sunčanicu.

Možda će vas zanimati

Prvi simptomi se najčešće javljaju posle perioda od 6-12 sati od izlaganja suncu i manifesuju se u vidu malaksalosti, ošamućenosti, glavobolje, crvenila lica, mučnine i povraćanja. Kasnije mogu da se razviju i ozbiljniji simptomi kao što su grčevi mišića, halucinacije, vrtoglavica, ukočenost vrata, poremećaj stanja svest.

Osobu koja dobije sunčanicu treba smestiti u hlad ili rashlađenu prostoriju i obezbediti dovoljan unos tečnosti. U najvećem broju slučajeva simptomi sunčanice spontano prolaze. Sunčanica i posledice sunčanice mogu se sprečiti izbegavanjem izlaganja suncu u vreme najvišeg zračenja, nošenjem slamnatih šešira, kvašenjem kose i potiljka, konzumiranjem hladnih napitaka i unosom dovoljne količine vode.

Pročitajte i ovo

Izvor: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije