Želite li da smanjite nivo šećera u krvi? Ili da malo suzite struk i oslobodite se naslaga na stomaku? Ili i jedno i drugo?

Nije tajna da su nam ugljeni hidrati najveći neprijatelj kad to pokušavamo, ali ispostavilo se da ne moramo baš potpuno da se odreknemo svoje omiljene hrane.

Ključ bi mogao biti u cikličnom raspoređivanju šećera i skroba, tako da u nekim periodima potpuno "postimo" kad je reč o poslasticama i testima, dok bismo u međuvremenu ipak mogli da se malo počastimo. Nutricionisti predlažu da napravimo pauzu sa ugljenim hidratima barem jedan dan, odnosno da uzimamo od nula do 30 grama namirnica bogatih ugljenim hidratima, a da sutradan idemo do raspona od 100 do 200 grama.

Vremenom, možemo da povećavamo broj dana bez ikakvih šećera, a da zadržimo dan kad su dozvoljeni. Ovakvu ishranu dijetetičari nazivaju ciklična keto dijeta.

Cilj bi bio da se stigne do ritma u kojem se tokom četiri do pet dana ide na niski nivo ugljenih hidrata, uz dva do tri dana sa višim. Idealno bi bilo da to budu baš dani kad su i potrebe za energijom povećane, na primer, onim danima kada se vežba.

Ovakva ishrana može da dovede u ravnotežu hormone leptin i grelin, koji su ključni za regulisanje telesne težine i apetita. Pritom, mišićna masa bi se održala, a masne naslage topile.

 Izvor: Lepa&Srećna