Omiljena poslastica Ipek Boran, zle snahe iz serije “Istanbulska nevesta”, potiče iz jelovnika starih Rimljana, od njih su ga preuzeli Vizantinci, a potom i Turci, piše Lepa&Srećna. I dok se u Evropi recept sasvim zagubio, sa osmanskog dvora gde se najpre pripremao proširio se po narodu i postao klasičan turski slatkiš. Za kazandibi (dno kazana) nisu potrebne skupe namirnice, već pažnja i strpljenje.
Sastojci:
- 1 l mleka
- 3 kašike pirinčanog brašna (može i pšenično)
- 3 kašike kukuruznog skroba (gustina)
- 1 čaša sitnog šećera
- 50 g maslaca ili margarina
- 1 žumance
- ½ čaše šećera u prahu
- malo maslaca za podmazivanje tiganja
- malo kokosovog brašna ili mlevenih pistaća za ukrašavanje
PROČITAJTE JOŠ: BELA BAKLAVA: sočni turski kolači na novi način (RECEPT)
Priprema:
U mleko dodati sitan šećer i staviti na šporet da zavri. Za to vreme umutiti brašno, skrob i žumance s malo vode, pa postepeno i uz stalno mešanje dodati u vrijuće mleko. Smanjiti vatru i kuvati dok se ne zgusne. Na kraju dodati puter i kad se on rastopi, kratko mikserom umutiti krem da bude vazdušast.
Veći tiganj dobro namazati maslacem i posuti šećerom u prahu, a odozgo sipati vruć krem. Tiganj staviti na uključenu ringlu da se šećer karamelizuje. S vremena na vreme kašikom proveriti da li se karamelizovao, a ukoliko je tiganj veći od ringle, okretati ga tako da se svuda zagreje.
Kad je karamelizacija završena, tiganj staviti u veći pleh pa u pleh pažljivo sipati hladnu vodu da bi se brzo ohladio i sadržaj odvojio od posude. Ohlađen slatkiš staviti u frižider na sat-dva, potom oštrim nožem iseći na šire trake, špatulom ih podići i preklopiti. Gotov slatkiš ukrasiti kokosovim brašnom ili mlevenim pistaćima.
Recepte piše: M. Ranisavljević
Izvor: Lepa&Srećna
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka