Sastojci:

  • 500 g kravljeg sira (polumasnog)
  • 250 g maslaca
  • 1 pakovanje gotovog tankog testa
  • 2 dcl svežeg soka od limuna
  • 2 šoljice šećera od 2 dl za šerbet
  • 8 kašika šećera za sir
  • 1 kašika cimeta
  • malo ulja

PROČITAJTE JOŠ: NAJLEPŠA DOMAĆA BAKLAVA SA JAGODAMA: ukusna slatka pita sa sočnim voćem (RECEPT)

Priprema:

Uzmite tepsiju srednje veličine. Bitno da se kore fino uklope u tepsiju srednje veličine! Rastopiti maslac sa malo ulja na laganoj vatri. Uzeti kore, svaku mažite sa maslacem pomešanim sa uljem i složite u tepsiju. Iskoristite pola kora iz pakovanja, namažite ih, postavite u tepsiju i u sredinu stavite kravlji sir koji ste pomešali sa 8 kašika šećera i cimetom. Zatim nastavite sa preostalim korama i svaku premazati! Kad su svi sastojci potrošeni, premazati gornji sloj testa i iseći na kocke kakve želite da poslužite. Stavite da se peče u pečnicu na 160 stepeni jedno sat vremena! 

PROČITAJTE JOŠ: Kardamom baklava

Pre nego što složite kore trebalo bi da napravite sirup. Šećeru dodati malo vode, ne više od jedne čaše, zatim rastopiti na srednje jakoj vatri, dodati isceđen limun i kuvati još jedno 10-15 minuta dok se lagano ne zgusne. Kad je sirup gotov ostaviti da se ohladi! Pečenu baklavu još jednom iseći, preliti sa hladnim sirupom od limuna i  staviti u vruću rernu još par minuta ali da vrata od rerne budu otvorena. Ostaviti da se hladi!

Tekst: Dvazen

Izvor: Coolinarika