Ovo staro anadolsko jelo i danas je veoma popularno.

Za kofte:

  • 500 g mlevenog mesa
  • sredina od 2 kriške bajatog hleba
  • 3 glavice crnog luka srednje veličine
  • so, biber, začini po želji
  • 1 jaje
  • 2-3 čena belog luka
  • veza peršuna (iseckan)

PROČITAJTE JOŠ: RECEPT ZA TURSKI RUČAK IZ RERNE: evo kako da napravite Šehzade kebab

Ostali sastojci za jelo:

  • 2 kašike paradajz pirea
  • 2 čaše vode
  • svež paradajz
  • zelena paprika
  • 1 kg patlidžana (birati tanak i dug)

PROČITAJTE JOŠ: RECEPT ZA TURSKI SPECIJALITET: kako se pravi sultan kebab sa bešamel sosom

Priprema:

Hleb potopiti u mlako mleko ili vodu, sastojke za kofte staviti u veću činiju, dodati oceđen hleb i dobro izmešati. Od toga praviti kofte veličine oraha, blago ih spljoštiti i ređati na lagano pouljen pleh pa ispeći u rerni (mogu se pržiti i na teflonu).  

Patlidžan oljuštiti i iseći na tanke trake (u deblje se ne mogu  uviti ćuftice) pa na 15 minuta potopiti u vrelu slanu vodu da izađe gorčina. Potom ih ocediti i osušiti pa lagano propržiti na srednjoj temperaturi, koliko da omekšaju. (Umesto prženja, u dijetalnoj varijanti mogu se ispeći na roštilju ili pak u rerni). Vaditi ih na papirni ubrus da se ocede od masnoće.

 Uzeti manju činiju pa u nju staviti unakrst dve trake prženog patlidžana, na sredinu staviti dve kofte, pa presaviti krajeve patlidžana da se dobije paket (bošča), odozgo staviti parče svežeg paradajza i paprike pa fiksirati čačkalicom.

Gotove kebabe ređati u pleh. Paradajz pire razmutiti u 2 čaše vode i time preliti kebab. Peći 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. 

U nekim receptima umesto kofti stavlja se pečena jagnjetina (ili neko drugo pečeno meso), a umesto unakrsno složenih traka patlidžana meso se uvija samo u jednu traku. Ali ukus je isti!

Recepte piše: M. Ranisavljević

Izvor: Lepa & Srećna