Rastresit, lagan pirinač biće odličan prilog pikantnim jelima, a ime basmati na hindu jeziku se najbliže može prevesti kao "pun arome".
Sastojci:
- 1/2 kg basmati ili tajlandskog pririnča
- kašičica kurkume ili karija
- kašika ulja
- kašika morske soli
- 2 veća lista lovora
- oko 1 l vode
Priprema: Pomešajte vodu, so i kurkumu. Dodajte ulje i lovor i dobro izmešajte. Očistite i operite pirinač, umešajte ga u pripremljenu tečnost. Poklopite i kuvajte 10 minuta. Sklonite s vatre i ostavite još 10 minuta. Pirinač ne sme da se meša, može malo da se prodrma sud u kome se kuva. Kad je gotov, treba da bude suv i da zrna ostanu cela. Služi se uz sve vrste jela, kao prilog, a može da bude i zamena za testo.
Vreme pripreme: 25 minuta
Napomena: Za svaki slučaj, so i kurkumu prvo pomešajte s 1/2 l vode. Kad ubacite pirinač, dolijte koliko je potrebno da voda bude duplo veće visine od visine pirinča.
Recepte piše: Milja Lukić
NA SAJTU LISA.RS PROČITAJTE JOŠ:
RECEPTI ZA JELA S RIBOM
Jela sa ribom: umesto kupovne sardine napravite jelo od skuše za dane posta (POSNO + RECEPT)
Manastirska jela s ribom: riblji bećarac (POST + RECEPT)
Jela sa ribom: pijani šaran u belom vinu (POST, RECEPTI)
Posno jelo: pečena garnirana pastrmka (RECEPT, RIBA)
Recepti za posni jelovnik: obrok-salata sa tunjevinom (RECEPT, POSNO)
Jela od ribe: dijetalni super oslić (POSNO, RECEPT)
Super recept za slano predjelo: rolat od oblande SA TUNJEVINOM (POSNO)
RECEPTI ZA JELA OD POVRĆA
Pasulj prebranac na hilandarski način (POST, MANASTIRSKI RECEPTI)
Hilandarski recepti: jota od pasulja, kupusa i krompira (POSNO + RECEPT)
Posna jela: čorba od spanaća sa spirulinom (RECEPT, POSNO)
Brzo i jeftino posno jelo: punjene paprike sa celerom (RECEPT)
Italijanski bećar paprikaš: recept za dinstano povrće "mediteran" (POSNO)
Slano predjelo od heljdinih kora sa blitvom ili spanaćem: pita Sofije Loren (POSNO)
Topla predjela: sarma od kiselog kupusa sa kombinovanim povrćem (POSNO)
Tradicionalna predjela: recept za sarmu od kiselog ili slatkog kupusa (POSNO)
Rastresiti basmati pirinač (POSNO)
Paprike punjene pasuljem (POSNO)
Pitice s pirinčem i prazilukom (POSNO)
POSNI KOLAČI I TORTE
Sitni kolači: recept za dvobojne štanglice od oraha (POSNO)
Slavski sitni kolači: crno-bela salama od oraha (POSNO)
Slatkiš koji vole najmlađi: gurabije s pekmezom (POSNO)
Recept za posnu bajaderu: recept sa kokosovim uljem + orasi, lešnici i bademi (POSNO)
Slatki zalogaj: ledene oblande (POSNO)
Brza torta s kokosom i bananama (POSNO)
Božićni kolači od integralnog brašna: domaći keks od đumbira sa cimetom (POSNO)
Lisini recepti: bajadera s lešnikom (POSNO)
POSNI HLEB I PECIVA
Zdravi recepti: umesite hleb od spelte i semenki za samo 3 minuta (POSNO)
Tradicionalni recepti: perece na starinski način (POSNO)
Stara tradicionalna jela: badnjača je pogača koja se služi na Badnje veče (RECEPT, POSNO)
PRAVILA, OBIČAJI, POUKE, VESTI
Osnovna pravila crkvenog posta: kako da očistimo duh i telo od grehova
Post u Srbiji i obmane potrošača: da li biljni sir i šlag mogu da budu posni
Veliki ponedeljak, utorak, sreda, četvrtak i petak: strasna sedmica, dani pred vaskrsenje (OBIČAJI)
Veliki petak je dan strogog posta
Lazarevom subotom počinje poslednja sedmica uskršnjeg posta
Patrijarh Pavle o postu i pričešću: Zašto je ustanovljen post od 40 dana
Da li je post tajna dugog života
Petrovski post: tokom posta Svetih Apostola ne jede se meso, beli mrs i jaja