Italijanska hrana je veoma popularna u Srbiji, a špagetisu skoro svima omiljeno jelo.

Ništa lakše nego skuvati testeninu, ali sa sosom je situacija već nešto teža. Dešava se da se zgrudva brašno, da sos bude suviše redak ili ga ima premalo, ali sa ovim receptom čuvene kuvarice Marte Stjuart, ovakvog rizika nema. Špageti milaneze sa sosom od sirovog paradajza uvek uspevaju, a ukus je izvanredan.

Sastojci:

  • 500 gr špageta ili špagetina
  • 1kg paradajza
  • 4 kašike seckanog lista bosiljka
  • 1 kašika seckanog lista peršuna
  • 1 kašika seckanog belog luka (može i više ako volite)
  • 4 kašike maslinovog ulja (plus za dodatak pred serviranje)
  • rendani parmezan po želji

Priprema:

Isitnite paradajz, bosiljak, peršun i beli luk i dodajte polako ulje. Posolite i pobiberite. Skuvajte špagete u velikoj šerpi posoljene vode. Ocedite ih, prebacite u činiju za serviranje i prelijte sirovim sosom.

Kad servirate špagete u manje činije ili duboke tanjire, poprskajte sa još malo maslinovog ulja, pospite parmezanom i dekorišite peršunom ili bosiljkom. Pročitajte i najbolje posne recepte Jelene Đoković.

BONUS VIDEO:

Šapagete s tikvicama tik tok/smittenkitchen

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.