Kada je kod britanske TV voditeljke Sju Perkins otkriventumor u mozgu, on je već izazvao ogromne poremećaje u telu, mada je veličine jednog zrna pirinča. Najveći problem je što se nalazi u hipofizi, žlezdi koja kontroliše brojne procese u organizmu.

Utešna vest je bila da je tumor benigne prirode, za razliku od onog koji je otkriven njenom ocu i koji je doveo do fatalnog ishoda.

Tumor se naziva prolaktinom i može biti mikro i makro veličine - ovi drugi prelaze 10mm i češće se javljaju kod muškaraca. Mikroprolaktinomi mogu uticati na hormone hipofize, varirati u veličini, a popularna voditeljka kaže simptome nije ni imala.

"Najteže je bilo kad su mi rekli da ne mogu da imam decu", iskrena je, mada dotad niije bila sigurna da ih želi. "Ali kad čujete da ne možete da ih imate, želite ih više nego ikad."

Neki od simptoma zahvaljujući kojima tumor hipofize otkriva mogu biti glavobolja, mučnina, kao i problemi s vidom koje izaziva pritisak na očni nerv.

U laboratorijskim analizama, otkriva se nizak nivo kortizola kao i hormona štitne žlezde. Lečenje podrazumeva medikamente, a u slučajevima većeg rasta tumora, savetuje se i zračenje.

Izvor: Lepa&Srećna