Često podrigivanje, gorušica, bol, pečenje u želucu ili nadimanje stomaka su simptomi koji ukazuju na gastritis - upalu želudačne sluzokože, koja može biti akutna ili hronična.

Kod akutnog gastritisa, bol dolazi iznenada i veoma je jak, neprekidan, dok se hronični gastritis razvija polako i postepeno, bol se javlja s vremena na vreme i slabiji je. Najčešće bol opisuju kao oštro probadanje ili pečenje, u gornjem delu stomaka, u sredini ili malo levo. U težim slučajevima, bol se širi i ka leđima ili ka grudima.

Verovali ili ne, od ovakvih tegoba, pati svaka druga osoba u svetu! Pa čak i više. Ovi poremećaji su često rezultat stresa, kisele hrane i loših navika, poput pušenja i alkohola.

Gastritis se može izazvati i nekontrolisanom upotrebom lekova protiv upale i bolova kao što su aspirin i ibuprofen.

Uz sve njih, najčešći uzročnik je i infekcija bakterijom Helikobakter pilori (HP Helicobacter pylori), koja kao da "jede" stomak. Ona je veoma česta - u proseku pogađa oko 56 odsto svetske populacije. U razvijenim zemljama ovom stomačnom bakterijom je zaraženo 40 do 50 odsto ljudi, a u zemljama u razvoju 80 do 90 odsto ljudi.

To je gram-negativna bakterija, izaziva hronični gastritis, odnosno hroničnu upale sluznice želuca, i stvara predispoziciju za čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Takođe se smatra da utiče na razvoj raka želuca. Istraživanja pokazuju da ljudi čiji je stomak zaražen bakterijom Helikobakter pilori imaju dva do šest puta veći rizik od pojave raka želuca.

Helikobakter pilori najčešće inficira ljude oko 60 godina, ali i svaki četvrti u tridesetim godinama zaražen je ovom bakterijom. Smatra se da širenju bakterije među sve mlađim osobama utiče i način života, stres, neredovna ishrana, brza hrana, često korišćenje mesa i, uopšte, proteina životinjskog porekla.

KAKO SE PRENOSI HELIKOBAKTER PILORI

Bakterija koja izaziva gastritis prenosi se od usta do usta, direktnim oralnim kontaktom. Moguće je i da se se njome zarazimo putem nedovoljno opranog povrća i voća.

Heliko bakterija se otkriva pomoću testa dahom, ali i pregledom krvi, pljuvačke ili stolice. Invazivna dijagnostika uključuje pregled sondom, kad se može raditi i biopsija - uzimanje uzorka.

KAKO SE LEČI GASTRITIS

Ukoliko je uzrok gastritisa infekcija bakterijom, lekar će prepisati antibiotik. Terapijom se može blokirati ili smanjiti lučenje kiseline u želucu.

Međutim, neophodno je i da pacijent promeni svoje navike, da jede češće i manje, a da izbegava prženu, masnu i jako začinjenu hranu, kao i da ne konzumira alkohol. Aspirin i brufen se moraju koristiti isključivo prema preporuci lekara.

Izvor: Lepa&Srećna