Infertilitet ili neplodnost predstavlja nesposobnost seksualno aktivnog para, koji ne koristi kontracepciju u toku jedne godine, da začne potomstvo.

Brojni su uzroci muške neplodnosti: kada testisi nisu spušteni, zatim njihova torzija (uvrtanje), tumor ili upala, zatim infekcije urogenitalnog trakta, proširene vene testisa, imunološki faktori. U poslednjih deset godina povećan je broj slučajeva muškog infertiliteta, što se može objasniti i većim brojem infekcija urogenitalnog trakta kod mlađih osoba, izazvanih bakterijama hlamidijom, mikoplazmom i ureaplazmom - kaže prim. dr. med Milan Petrović, specijalista urologije, načelnik urologije Opšte bolnice u Leskovcu. 

PROČITAJTE VIŠE: KAKO IZLEČITI STERILITET: Otkriven novi uzrok neplodnosti kod muškaraca

Pored sve većeg zagađenja vode, zemljišta i hrane pesticidima, zdravlje reproduktivnih organa i te kako zavisi od načina života. Pušenje, alkohol i anabolički steroidi (radi dobijanja mišićne mase) veliki su faktori rizika.

– Povišena temperatura skrotuma uzrokovana nošenjem termoveša, često korišćenje saune, kao i profesionalna izloženost toploti takođe mogu biti uzrok - naglašava naš sagovornik.  

Pušači obavezno treba da prestanu s pušenjem, jer najbolju preventivu predstavlja zdrav način života, koji podrazumeva organsku hranu, umerenu fizičku aktivnost i korišćenje kondoma radi sprečavanja infekcije. Ukoliko do nje ipak dođe, neophodno je lečenje. 

– Važna je redovna kontrola kod urologa i zbog mogućih tumora ili proširenih vena testisa – ističe dr Petrović i dodaje da svakako treba zaboraviti na tesne pantalone. 

Stručnjaci smatraju da bi, ako kvalitet sperme nastavi da opada po ovoj stopi, opstanak ljudske vrste mogao biti doveden u pitanje.

Za poslednjih 40 godina prosečna koncentracija spermatozoida je prepolovljena, pokazalo je istraživanje koje je obuhvatilo 43.000 muškaraca iz Evrope, Severne Amerike, Australije i Novog Zelanda. Između 1973. i 2011. prosečna koncentracija spermatozoida smanjena je sa 99 miliona na 47 miliona po 1 ml sperme. Mada je prema SZO, normalan nalaz spermatozoida 15-200 miliona, činjenica je da je prosečan kvalitet sperme u velikom padu, i to u pomenutim regionima, dok u Južnoj Americi, Aziji i Africi istraživanje nije dalo tako loš rezultat.   

Osim uticaja na plodnost, smanjena koncentracija spermatozoida u vezi je i s drugim zdravstvenim problemima čiji je uzrok okruženje, poput izloženosti pesticidima. Na takav rezultat svakako utiču i stres, pušenje, gojaznost, nezdrava ishrana, pa čak i previše televizije. I mnoga druga istraživanja sprovedena posle 1992. pokazala su pad prosečne koncentracije spermatozoida. Iako su ove studije naišle i na kritike, jasno je da treba nastaviti borbu protiv pušenja, gojaznosti i zagađenja okoline.

Tekst: Sonja Atanasijević

Izvor: Lepa i Srećna