Mozak kontroliše toliko mnogo različitih funkcija u telu da simptomi tumora mogu mnogo da variraju u zavisnosti od toga u kom delu se on nalazi. Zato se u početku oni mogu pripisivati i drugim, daleko bezazlenijim uzrocima kao što su stres, izloženost jakim profesionalnim naporima ili mamurluk.

Tako se pacijenti žale na jak bol u glavi, svetlace pred očima, pritisak u očima, anksioznost, a dijagnoza pokaže da su ove tegobe izazvane pritiskom koji tumor vrši na delove mozga i neke nerve. Simptomi tumora na mozgu mogu biti i zaplitanje jezikom pri govoru, gubitak ravnoteže, muke s pamćenjem, manjak koncentracije.

Takođe, neophodno je proveriti i uzroke gubitka apetita, mučnine, napada povraćanja bez jasnog uzroka u sistemu za varenje, kao i nagle promene raspoloženja.

Među zloćudnim tumorima mozga, najopasniji i najčešći je glioblastom. Zasad nije poznat uzrok ovog karcinoma i nema jasnih uputstva za prevenciju. Važno je što pre postaviti dijagnozu, a operacija je prva linija terapije. Lekari koriste i hemoterapiju, kao i zračenje kako bi sprečili ili usporili rast i širenje kanceroznih ćelija.

Izvor: Lepa&Srećna