Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PROMENE U PONAŠANJU OTKRIVAJU TUMOR MOZGA: Dr Danica Grujičić opisala važne simptome opasne bolesti

Tumor mozga može da izazove promene u ponašanju, a kako ih prepoznati otkriva dr Danica Grujičić.

  Izvor: Printscreeen / TV Happy

Tumor mozga je dijagnoza koja izazove ogromne promene u raspoloženju i ponašanju pacijenta, ali manje je poznato da se i pre dijagnoze oboleli može izmenjeno ponašati.

Pročitajte i ovo

Upravo na njih je ukazala i dr Danica Grujičić, navodeći kad treba da se uradi dijagnostika iako se drugi simptomi opasne bolesti nisu ispoljili. "Simptom tumora mozga mogu biti fine psihičke promene", kazala je doktorka za TV Prvu. "Kad, na primer, osoba počne da priča viceve koji nisu karakteristični za nju ili da ispoljava ponašanje ili osobine koje nisu do tada bile karakteristične za nju, to su prvi simptomi koji se često zanemare. Obično se promene objasne nekim drugim razlozima, jer je možda neko imao smrtni slučaj, ili se posvađao sa suprugom."

Do promene u ponašanju dolazi, uglavnom, zbog toga što tumor pritiska određeni deo mozga ili izaziva njegovo oticanje. Takođe, utiče i na hipofizu koja deluje na raspoloženje, izazivajući manjak ili višak hormona. Promene u ponašanju mogu da variraju po tipu i jačini - od blage melanholije, preko apatije pa sve do agresivnosti.

Možda će vas zanimati

Nakon postavljanja dijagnoze tumora na mozgu, pacijent može biti psihički još nestabilniji. Slične efekte može da ima i hemioterapija, kao i druge vrste lečenja.

Svakako, nije svaka promena ponašanja simptom tumora mozga. Stres, umor, hormonalna neravnoteža takođe dovode do promena, a ne treba isključiti ni mogućnost ozbiljnih mentalnih poremećaja kao što su anksioznost, demencija ili šizofrenija

Izvor: Lepa&Srećna

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije