Keri Kerns je oduvek znala da se razlikuje od ostalih. Mada se udala i dobila dvoje dece, teško se uklapala u društvo, uvek je radije bila sama nego u većoj grupi ljudi. I u detinjstvu joj je bilo lepše da se igra sa bubama i biljkama, nego sa decom.

Kad je počela da radi, imala je teškoća što je glasno izražavala svoje mišljenje. Pošto je uvek govorila s puno strasti, drugi su je doživljavali kao agresivnu. A onda je shvatila da se s posla vraća užasno umorna. "Kad su mi rekli da bolujem od autizma, objasnili su mi i da sam umorna zato što ga po ceo dan maskiram i trudim se da se uklopim", kaže Keri.

Autizam je vrlo kompleksna teškoća u razvoju koja se tipično pojavljuje u ranom detinjstvu i može da utiče na društvene veštine, komunikaciju, bliske odnose i regulaciju ponašanja.

Autističnim osobama je teško da razumeju emocije drugih ljudi, imaju nefleksibilne obrasce ponašanja i često ponavljaju identične postupke. Kad je njenom mlađem sinu postavljena dijagnoza autizma, Keri se još više zainteresovala za ovu temu i počela da čita o njoj. Ispostavilo se da i sama pati od istog poremećaja.

"Moj terapeut mi kaže da mi je tako kasno otkriven autizam zato što tako dobro funkcionišem, imam muža i decu", objasnila je Keri. Dijagnoza joj je, kaže, došla kao olakšanje. "Dotad sam mislila da sam samo mrzovoljna i praskala sam na decu, ali sad shvatam da sam se u tim trenucima raspadala zato što mi je svega bilo previše. Kad dobijem prejaku stimulaciju, to me iscrpljuje", objasnila je Keri.

Izvor: Lepa&Srećna