Autizam se sve ređe posmatra kao bolest, a sve češće ga lekari tumače kao pojavu zbog koje mozak autističnog deteta radi drugačije nego što je to slučaj kod ostale dece.

Niko još ne zna tačno šta izaziva autizam, a pojava se sve više širi i ima tako raznovrsne oblike da se sad naziva "autističnim spektrom". Rano otkrivanje može mnogo da pomogne kako bi rad sa ovakvom decom bio lakši i produktivniji. Oni manje govore od ostalih, a često ponavljaju iste fraze i ne odazivaju se kad ih pozovete po imenu.

Ukoliko vam se učini da primećujete neke znake autizma kod svog deteta, ali niste sigurni koliko među njima ima običnih slučajnosti, savetuje se da sačinite listu i beležite kad se ponavljaju. Taj će spisak biti veoma koristan kad dete odvedete kod lekara.  Najupadljiviji znaci mogu biti repetitivni pokreti kao što su pljeskanje rukama, puckanje prstima ili ljuljanje tela pri stajanju ili sedenju.

Autistična deca često uživaju u vrlo strogoj dnevnoj rutini i jako se uzbude ako se nešto u njoj promeni. Sa druge strane, mogu satima da budu mirni i zadovoljni kada se bave nečim što ih posebno zanima. Treba ipak zapamtiti da autizam može biti vrlo različit od jedne do druge osobe, kao i da devojčice drugačije reaguju od dečaka. Čini se da ženski pol bolje reaguje za socijalne situacije pa se zato autizam kod devojčica teže otkriva.

Izvor: Lepa&Srećna