Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DIJABETES MAJKE I AUTIZAM DETETA: istraživanje otkriva novi rizik od autizma

Iako se još ne zna šta je uzrok autizma, nova istraživanja pokazuju da je autizam povezan sa zdravstvenim stanjem majke!

  Izvor: Foto: Profimedia

Najnovija studija "Kalifornija Kajzer Permanent" zdravstvene kompanije pokazuje da majke sa dijabetesom češće imaju autističnu decu.

Ispitan je uzorak od 400.000 dece rođene od 1995. do 2012. godine i između ove dve bolesti pronađena je veoma jaka veza, što ranije nije bilo poznato. Istraživanje je objavljeno u časopisu Američkog medicinskog udruženja, a pojedinosti prenosi portal "NewShub". 

"Rizik od poremećaja spektra autizma povećan je kod dece majki sa tri glavne vrste dijabetesa koji komplikuju trudnoću, nalaze koji daju nove informacija o dijabetesu tipa 1 i proširuju ono što je već poznato o tipu 2 i gestacijskom dijabetesu", navode autori ove studije. 

PROČITAJTE JOŠ: ŠOKANTNO OTKRIĆE - OVO JE UZROK ZA NASTANAK AUTIZMA: naučnici sumnjaju da će do 2025. svako drugo dete biti autistično

Žene koje razviju gestacijski dijabetes pre trećeg tromesečja najviše su izložene riziku. Međutim, to ne znači da dijabetes po pravilu izaziva autizam. Kod dečaka je često nejasno poreklo te bolesti, češće nego kod devojčica.

Stručnjak za dijabetes profesor Džim Man, sa Univerziteta u Otagu, ipak kaže da dijabetes ipak može da ima značajnu ulogu kao uvertira za autizam: 

"Razlika između ove i prošle studije je ta što prošla povezuje autizam sa drugim tipom dijabetesa, a ova ukazuje na vezu sa tipom 1". 

PROČITAJTE JOŠ: SRPSKI PEDIJATAR OTKRIVA SVE O KARCINOMU: doktor Branimir Nestorović - kako pobediti RAK

On upozorava da dijabetes ima mnogo više zdravstvenih efekata nego što ljudi razumeju. 

"Dijabetes je jedan od glavnih uzroka srčanih oboljenja, srčane kapi, različtih vrsta raka, oboljenja bubrega i slepila", podvlači profesor. 

Izvor: B92

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije