Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DA PREPOZNATE DA IMATE CISTU U DOJCI? Bol je jedan od simptoma, a evo kada morate da je odstranite

Autor Jasmina Glišić

Ako se bol jače oseća u delovima dojke koja je pod pritiskom, na primer, od brushaltera, moguće je da je razlog puka iritacija, ali i da se pojavila neka cista.

 pregled grudi Izvor: Youtube / Cassileth Plastic Surgery and Skin Care

Mnoge žene dožive bol u grudima bar u nekom periodu života. Neki bolovi su ciklični - ponavljaju se u određenim periodima, kao što je, na primer, mesečni ciklus.

U vreme menstruacije, javlja se osetljivost ili bol, obično u spoljnoj i gornjoj regiji dojki, kao i u pazušnim jamama. Žene često lako prepoznaju taj bol, jer se javlja uvek u istom periodu u mesecu.

Neciklični bolovi su oni koji uopšte ne prestaju ili se javljaju u nekim nepravilnim intervalima. Često žena ima osećaj zatezanja ili vreline. Ako se bol jače oseća u delovima dojke koja je pod pritiskom, na primer, od brushaltera, moguće je da je razlog puka iritacija, ali i da se pojavila neka cista.

Možda će vas zanimati

Ciste su okruglog oblika, pokreću se pod pristima i relativno su čvrste - nisu tvrde "kao kamen". Moguće je da se pojavi samo jedna, kao i da bude više njih u dojci. U proseku, oko 25 odsto svih kvržica u dojkama budu ciste, benigne promene, a neke uopšte i ne izazivaju bol.

Najčešće se javljaju kod žena u četrdesetim godinama i ne zahtevaju nikakvu terapiju. Konačna dijagnoza može se postaviti ultrazvučnim pregledom. Ako je jednostavna, ali veća od 12 do 15 mm ili je složena i daje simptome u vidu bola, lekar obavlja aspiraciju tečnosti iz ciste iglom. Izvađena tečnost ide na laboratorjski, citološki prebled. Ukoliko je tečnost krvava, smeđa ili mutna i ukoliko se ponovo pojavi nakon pražnjenja nakon 12 nedelja, hirurški se odstranjuje budući da je, retko, moguć razvoj raka dojke.

Izvor: Lepa&Srećna

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije