Kako da prepoznate autizam kod malog deteta? Ovaj video snimak otkriva prve znakove autističnosti, a pogledalo ga je više od milion ljudi, piše Lepa & Srećna.

PROČITAJTE JOŠ: ŠOKANTNO OTKRIĆE - OVO JE UZROK ZA NASTANAK AUTIZMA: naučnici sumnjaju da će do 2025. svako drugo dete biti autistično

Roditelji su snimali autističnog dečaka Alistera koji je, na prvi pogled, delovao kao zdrav i srećan dečak, ali kada precizno pratite njegovo ponašanje uočljivo je da dete pokazuje simptome autizma.  

Iako je ovaj snimak za neke potresan, mnogi su zahvalni što su roditelji malog dečaka odlučili da pomognu drugim roditeljima da na vreme prepoznaju autizam i preduzmu odgovarajuće mere u odgajanju autističnog deteta.

PROČITAJTE JOŠ: DIJABETES MAJKE I AUTIZAM DETETA: istraživanje otkriva novi rizik od autizma

U ovom video prilogu izdvojeno je sledećih 10 ranih simptoma autizma: dete često širi i skuplja šake, često hoda na prstima, namerno i često ritmično udara glavom (o pod, zid, krevet...), pokazuje zbunjenost, glasno plače i vrišti nekontrolisano (ne prestaje čak iako mu pružite ono što traži), često se dugo igra tako što presipa piće iz jedne čaše drugu, ali i ujeda i manifestuje razlite agresivne impulse, ne reaguje na pitanja roditelja i često vas ne posluša ako nešto tražite od njega (da sedne, da se smiri, prestane da gleda televiziju...), izbegava da vas gleda u oči...

Autistična deca uglavnom nemaju razvijenu komunikaciju, često imaju problem sa ishranom, reaguju na neke delove odeće koje ne žele da nose ili na određene tkanine.

Pogledajte video snimak u kojem su detaljno prikazani prvi znakovi autizma!

Izvor: Lepa & Srećna