Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVO ISTRAŽIVANJE UKAZUJE NA OPASNOST: Oprez sa ibuprofenom ako uzimate ove lekove!

Autor Jasmina Glišić

Ako već uzimate lekove, nipošto nemojte olako piti ibuprofen protiv bilo kojih bolova... evo koje kombinacije su vrlo opasne!

 lekovi Izvor: Profimedia

Mnogi ljudi posežu za ibuprofenom kad god ih nešto zaboli. Ovaj lek ima vrlo povoljno dejstvo, ali novija istraživanja su pokazala da treba bi oprezan ako već uzimate drugu terapiju.

Posebnu pažnju treba da obrate oni pacijenti koji piju diuretike ili lekove za bubrege. Obično ove medikamente dobijaju pacijenti sa povišenim pritiskom, a u apotekama se nalaze pod različitim nazivima farmaceutskih brendova. Istraživači su otkrili da je u nekim slučajevima moguće da kombinacije ibuprofena sa takvim lekovima dovede do trajnog oštećenja bubrega.

Možda će vas zanimati

"To se neće dogoditi svakome ko uzme ovu kombinaciju lekova", kaže profesorka Anita Lejton, iz Kanade. "Međutim, imamo dovoljno podataka koji ukazuju da treba biti veoma oprezan."

Naročito je ovo upozorenje važno sa sve one koji imaju visok pritisak i piju lekove, a potrebno im je nešto protiv bolova. Ne treba da koriste ibuprofen na svoju ruku, već da se kod lekara raspitaju o drugim analgeticima koji neće biti rizični za njih.

Izvor: Lepa&Srećna

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije