Nagli porast dnevnih temperatura sa početkom proleća izaziva pojačane tegobe kod mnogih hroničnih bolesnika. Simptomi mogu biti glavobolja, bol u grudima, otežano disanje i povišen pritisak. Dr Nebojša Tasić, pomoćnik direktora  Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje"  govorio je o načinima prevencije opasnijih stanja promenom životnih navika.

"Najopasniji za ovakve pacijente su rani jutarnji časovi, kao i veče, zato što su tada temperature ipak i dalje vrlo niske" objasnio je dr Tasić gostujući u emisiji Jutro na TV Prva. "Zato bih skrenuo pažnju svima, a naročito starijim hroničnim bolesnicima da ne izlaze iz kuće u 6 ili 7 ujutru, kad su navikli da idu po hleb. Neka sačekaju par sati da temperatura malo poraste, pa tek onda krenu u nabavku."

Takođe, za ove pacijente nije dobro da idu u duže šetnje u večernjim satima. Kako je dr Nebojša objasnio, ima dovoljno lepih perioda tokom dana, kad je sunčano a temperatura prijatna, da se pokrenu i provedu vreme u šetnji i na vazduhu. I tada je dobro da se slojevito oblače i da prate svoje stanje, kao i da redovno uzimaju terapiju.

"Smena zime i proleća je daleko teža nego, recimo, smena proleća i leta", kaže dr Tasić. "U ovim danima, preporučujem svima da se jave na lekarsku kontrolu kako bi se proverilo da li je potrebna neka promena u terapiji", istakao je.

Dr Tasić kaže da se može očekivati da zdravstvene tegobe budu posebno izražene zbog promene računanja vremena i pomeranja sata, kao i da je organizmu obično potrebno nekoliko nedelja da se adaptira.

Izvor: Lepa&Srećna