"Skočio mi je  pritisak, uzeo sam brzo lek", izjava je koju često čujemo, a zbog nje lekari u Hitnoj pomoći imaju mnogo više posla. Promena terapije na svoju ruku je problem na koji ukazuje dr Ivana Stefanović, podsećajući da pacijent ne može da oseti da ima visok pritisak.

"Organizam se, posle određenog vremena, navikne i vrlo slično možete da se osetite i kada vam pritisak padne, a ako tada uzmete pogrešan lek može biti opasno", izjavila je dr Stefanović u Jutarnjem programu RTS. Jedini izuzetak predstavlja situacija u kojoj se pacijent sa lekarom dogovori da se, pri skoku pritiska, ponaša na određeni način.

"Dogodilo nam se da tokom noći zove pacijent za kojeg se ispostavi da je uzeo samo četvrtinu svog leka, a onda kasnije još četvrtinu četvrtine", priča dr Ivana. Takvo subdoziranje (smanjivanje doze koja je prepisana receptom) je vrlo opasno. Još teži je bio slučaj obolelog koji je, na svoju ruku, uzeo nitroglicerin.

"Kod njega je bila takva lokalizacija infarkta koji nosi nizak pritisak, jedva smo ga spasli", navela je doktorka. "Želim da naglasim da ne možete uzimati tuđe lekove, pogotovo nitroglicerin. To može biti smrtno opasno, nemojte to raditi", upozorila je.

Lekari kažu da se dogodi da pacijenti osete jaku glavobolju u slučaju naglog skoka pritiska, ali je tada on obično ekstremno visok. Ipak, i tada je bolje da se konsultujete pre bilo kakve terapije. Služba Hitne pomoći pruža lekarske savete telefonom, na brojeve 194, 3615-008, 3614-350.

Ako sumnjate na infarkt, tipični simptomi infarkta su, pre svega, veoma jak bol u ruci, vratu pa čak i vilici, kao i osećaj vreline ili pritiska u grudima. I tada treba odmah pozvati hitnu pomoć, jer je lekarska intervencija najznačajnija u prvih sat vremena. Jedini lek koji smete da popijete u ovakvim situacijama je aspirin, jer utiče na brzo širenje krvnih sudova. Njega ne treba uzimati redovno, naročito ne sme da se uzima bez konsultacije sa lekarom.

Izvor: Lepa&Srećna