Proleće je najzad stiglo, a sa njim i topli sunčani dani. Jedva smo dočekali da vreme provodimo u šetnji, gde god nam prilike dozvoljavaju. Ipak, često zaboravaljamo na jednu naviku koja nam značajano ugrožava zdravlje cele porodice. Prema istraživanjima,  jedna trećina prljavštine, prašine i kućnih toksina koji se akumuliraju u našem domu se unose spolja. I to posebno ako hodamo obuveni u kući.

Studija objavljena u časopisu "Journal of Cleaning Science" ispitala je bakterije sakupljene na obući i pronašla štetne bakterije na 96 odsto cipela. Istraživači su otkrili ešerihiju koli na 27 procenata đonova, plus tragove fekalnih bakterija. Ako hodate obuveni po kući, često usisavanje vam je najmanji problem.

“Ako u kući nosite iste cipele koje nosite i napolju, bakterije će naseliti i pod u vašoj kući i nastaviti da se razmnožavaju. Takođe, obućom možete uneti hemikalije kojima se tretiraju travnate površine", tvrdi Keli Rejnolds, mikrobiolog i profesor Univerziteta u Arizoni.

“Prljavština sama po sebi nije štetna”, kaže dr Rejnolds, ali dodaje da bi trebalo da je smanjite na minimum, naročito ako imate malo dete u kući. “Deca često stavljaju prste ili igračke u usta zbog čega bi trebalo da podove i ostale površine održavate maksimalno čistim.

Zato je za očuvanje zdravlja prioritet da obuću ostavimo ispred vrata.

Izvor: Lepa&Srećna