Svi koji uzimaju ibuprofen redovno ili povremeno, ali i oni koji piju paracetamol, uplašeni su novim vestima u vezi sa ova dva leka.

Razne informacije se prenose, kako u medijima tako i na društvenim mrežama otkako je počela epidemija korona virusa, piše Lepa & Srećna.

Debata je počela u Francuskoj, 14. marta 2020. godine kada je francuski ministar zdravlja Olivije Veran objavio na svom Tviter nalogu da bi "antiinflamatorni lekovi (ibuprofen, kortizol,... ) mogli da otežaju infekciju."

Mada je upotrebio izraz "mogli bi", on je nastavio rečenicom: "u slučaju groznice, uzmite paracetamol". Posle toga, čini se da je uzaludno što je tvit završio rečima "ako imate neku sumnju, konsultujte se sa svojim lekarom". 

Od ovog tvita je krenula prava lavina informacija na Internetu, odnosno - kako mnogi nazivaju novu pojavu u svetu medija - infodemiju.

Neki idu i tako daleko da novine i vebsajtove koji su preneli uputstvo ministra Verana optuže za navodno širenje lažnih vesti. Poseban problem su napravili ljudi na društvenim mrežama, porukama kako je "neko", "negde" izgubio život zato što je pio ibuprofen. 

Drugi su napadali ministra što daje takve preporuke, jer je on ipak "političar" a ne čovek od struke koji prati naučne radove iz dana u dan.

Ipak, ni ministar nije ovo izjavio "napamet".

Naime, ugledni medicinski časopis "Lancet" je 11. marta 2020. godine objavio da postoji hipoteza da bi ibuprofen mogao da pogoršava virusnu infekciju jer povećava broj ACE2 receptora na plućima na koje se vezuje virus COVID-19.

Ovde su, pak, ključne reči koje su mnogima promakle bile - "hipoteza" i "ako bude potvrđena". 

Vrlo brzo su se pojavili i tekstovi koji opovrgavaju tezu o lošem dejstvu ibuprofena na infekciju korona virusom. 

S druge strane, u opštoj želji da se što pre dođe do saveta kojima bi se moglo zaštititi zdravlje ljudi, čak je i Svetska zdravstvena organizacija preporučila da se radije koristi paracetamol nego ibuprofen. 

Naime, portparol Svetske zdravstvene organizacije Kristijan Lindmejer rekao je novinarima u Ženevi da su stručnjaci UN-ove zdravstvene agencije “to istraživali kako bi dali dalje smernice”. “U međuvremenu, preporučujemo upotrebu paracetamola i ne upotrebljavajte ibuprofen kao lek. To je važno”, rekao je.

Međutim, ono što su mnogi "propustili" da pročitaju je da je Lindmajer napomenuo da ako su ibuprofen “propisali zdravstveni radnici, onda je to naravno na njima”.

U završnici, 18. marta 2020. godine, Evropska medicinska agencija je reagovala na celu ovu debatu saopštenjem

"Nema nijednog naučnog dokaza između uzimanja ibuprofena i pogoršanja kod virusa COVID-19. 

Evropska agencija prati sve informacije u vezi s ovim pitanjem i pandemijom. 

Još od maja 2019. godine Komitet za bezbednost ove Agencije se prati delovanje lekova kao što su ibuprofen i keto profen. 

Ono što je važno to je da svi antiinflamatorni lekovi mogu da prikriju simptome da se infekcija pogoršava.

Zato, kad počinju lečenje groznice ili bolova uzrokovanih korona virusom, i lekari i pacijenti treba da razmotre sve mogućnosti koje im stoje na raspolaganju, uključujući i paracetamol i sve druge lekove protiv upale, ali da znaju da on može da maskira pogoršanje simptoma. 

Ne treba zaboraviti da već postojeće smernice za lečenje u Evropskoj uniji uglavnom preporučuju paracetamol kao prvi izbor za lečenje groznice ili bolova. 

To, međutim, ne znači da oni pacijenti koji već uzimaju ibuprofen zbog drugih bolesti treba da prestanu da ga piju. Međutim, savet je da ih treba uzimati u najnižoj dozi i u što kraćem vremenu.

Znači, trenutno nema razloga da hronični bolesnici koji uzimaju ibuprofen po savetu lekara to prestanu. Ovde ima mnogo reči na koje treba da obratite pažnju.

Prvo, reč "trenutno". Jer već sutra se može pojaviti nova studija. To je tako uvek, jer naučni radnici objavljuju nove studije iz časa u čas. 

Druge važne reči su: "po savetu lekara". To znači da ne smete uzimati ibuprofen sami, na svoju ruku. A to su preporuke koje važe uvek, ne samo u doba korona virusa. 

Tri glavna saveta mogu se izvući kao zaključak.

Prvo, uvek čitajte sve savete pažljivo i do kraja. Jedna reč koju preskočite može da u potpunosti promeni razumevanje svakog saveta. 

Drugo, kad su u pitanju lekovi, najbolje je da se konsultujete sa svojim lekarom. 

Treće, nije na odmet znati da je u Kini, tokom karantina, bilo zabranjeno da u apotekama kupe lekove za snižavanje temperature - baš zato da ne bi maskirali simptome kod inficiranih koji bi onda mogli da šire zarazu, a sebe dovedu u teško stanje.

Na kraju, ne zaboravite da se o korona virusu veoma malo zna.

Za sada, zna se samo da su ekstremne mere zaštite i higijene, kao i karantin u Kini zaustavili epidemiju.

Tekst: Z. L. S.

Izvor: Lepa & Srećna