Namirnice koje štite zdravlje srca su, pre svega, povrće, integralne žitarice, kao i masnije ribe poput skuše, tunjevine i lososa. Takođe, treba ograničiti količinu industrijski prerađene hrane u kojoj ima dosta soli i dodatog šećera.

Ako vam preti visok pritisak, uobičajeni savet je da na tanjiru uvek imate šarene boje, da hrana izgleda "kao duga". To je podsetnik da jedete crveno voće, zeleno povrće, dosta salate, kako biste uneli i dovoljno antioksidanata koji štite srce.

Treba izbegavati povrće puno skroba, a pojačati količinu mahunarki - pasulja i sočiva. Dozvoljene su semenke i orašasti plodovi - lešnik, badem, indijski orah. Od mlečnih proizvoda, treba birati one sa malo nižim procentom masti.

Uglavnom se savetuje da ređe jedete meso, ali nova studija koja je objavljena u stručnom časopisu Hipertenzija pokazuje da ga ne treba potpuno izbaciti iz ishrane. Naprotiv, u velikom istraživanju se pokazalo da najmanji rizik od visokog pritiska imaju oni ljudi koji jedu namirnice sa dosta proteina različitog porekla.

To se odnosi i na crveno kao i na živinsko meso, ali i jaja, ribu, pasulj, sočivo i grašak. Preporuka je da se u dva obroka dnevno nađe bar po 150 gr neke od namirnica sa ovog spiska.

Jedina važna napomena je da se u pripremi tih jela ne koristi previše soli, kao i da se u ishrani više upotrebljavaju masnoće sa nezasićenim masnim kiselinama (maslinovo i suncokretovo ulje) a manje sa zasićenim (puter i sirevi).

Izvor: Lepa&Srećna