Rukola je biljka iz porodice kupusnjača i vrlo je skromnih zahteva, otporna je čak i na mraz. Zato se uzgaja tokom cele godine, a najbolje uspeva na lakim peskovitim i srednje teškim zemljištima.

Da biste dodatno ojačali imunitet, u svaku salatu koju pravite ubacite nekoliko listića sveže, dobro oprane rukole.

Tako ćete svoj organizam nahraniti velikom količinom kalijuma, kalcijuma, gvožđa, mangana i vitamina A, B, C i K, a pritom ćete uneti minimum kalorija, zbog čega se rukola preporučuje i za dijete.

Rukola
Youtube / Printscreen / AGROmedia 

Rukola je bogata vlaknima i antioksidansima, ubrzava metabolizam i štiti organizam od toksina. Dobra je u borbi s lošim holesterolom i povišenim šećerom.

Takođe se preporučuje kod hroničnih upalnih procesa i srčanih oboljenja, a kako obiluje hlorofilom, sprečava oštećenja DNK i jetre.

Rukola štiti i mozak, sprečavajući da dođe do opadanja kognitivnih sposobnosti, jer poseduje velike količine vitamina B.

Izvor: Lepa&Srećna