Kako se osloboditi viška kilograma je pitanje koje muči mnoge, ali se odgovor razlikuje u zavisnosti od toga da li je reč o muškarcima ili ženama. Žensko telo obično ima nekoliko puta više uskladištenih masti, a one su - po mišljenju mnogih lekara - neophodne za ukupno zdravlje žene.

"U proseku, u telu muškarca ima oko tri, a u telu žene čak 12 odsto esencijalnih masnoća", kaže dr Kiran Rudikar, specijalista za gojaznost i mršavljenje. "Ove masnoće su važne za zaštitu naših vitalnih organa, predstavljaju izolaciju, skladište nam vitamine i proizvode neke ključne ćelije, kao što su steroidi. Bez njih, telo ne bi funkcionisalo kako treba, a naš imuni i neurološki sistem bi bili ugroženi. Za žene su izuzetno važne i tokom trudnoće i laktacije." 

On smatra da su, trenutno najpopularnije u svetu, keto dijeta, autofagija i "radnička" (GM) dijeta, najgori režimi ishrane za žene. To naročito važi za one koje žele da oslabe više od 15 ili 20 kilograma i da tu liniju održe.

Da podsetimo, u keto dijeti se drastično smanjuje količina ugljenih hidrata. Telo prelazi na ketone i koristi masnoće kao energiju. Telo žene reaguje šokom, a njen metabolizam se odupire gubljenju masti, što može da izazove hormonalne promene i poremećaj u radu creva.

Autofagija znači prekid uzimanja bilo kakve hrane tokom fiksiranog broja sati (obično je satnica 16:8). U prvih nekoliko nedelja se kod mnogih žena uočavaju značajne promene u raspoloženju, umor, gubitak energije, ekstremna glad. Tokom perioda kad je hrana dozvoljena, dolazi do prejedanja. Među posledicama autofagije, primećen je poremećaj menstrualnog ciklusa.

"Radnička" (GM) dijeta ima sedmodnevni plan, a svaki dan se insistira na jednoj namirnici (na primer, voće ili povrće) uz supu. Uz malaksalost, glavobolju i umor, nutricionisti kod žena koje drže "radničku" dijetu primećuju da se izgubljeni kilogrami izuzetno brzo nadoknade.

Kao najbolji način ishrane, dr Rudikar ističe uravnotežene obroke sa ugljenim hidratima, proteinima i masnoćama, uz smanjenu kalorijsku vrednost. Uz redovan odmor i fizičku aktivnost, kilogrami će se gubiti trajno.

Izvor: Lepa&Srećna