Doktor Nebojša Tasić naglasio je da je proces obrade hrane poput prženja najnezdraviji i da ga definitivno ne treba praktikovati svaki dan.

"Prženje je štetno jer se tada oslobađaju razne supstance koje deluju kancerogeno, te supstance dovode do infarkta i šloga, pa zaista o ishrani treba da se razgovara sa lekarom", rekao je on na početku gostovanja u jutarnjem programu na TV "Prva", pa nastavio:

"Mast nije štetna, ali prženje svega stalno na masti je štetno, mnogo štetnije nego na ulju. Generalno su studije pokazale da su te takozvane zasićene masne kiseline koje se oslobađaju veoma štetne i tu treba biti oprezan".

Tasić smatra da je holesterol kao supstanca neophodan za život, a da bi funkcionisao organizam, membrane i enzimi ipak je neophodna mast.

Doktor Nebojša Tasić
Printscreen / TV Prva 

"Bez masti mi ne možemo da živimo, možda će me sada osuditi pojedini vegani i reći da oni mogu da žive na biljkama ceo život. Činjenica je da mogu, ali su masti sastavni deo našeg organizma. Ne smemo da generalizujemo masti i ulja, jednostavno, i jedno i drugo je dobro ako se priprema na pravi način, treba biti umeren u svemu, ne treba svaki dan jesti hranu prirpemanu na masti, pogotovo u varijanti prženja", naglasio je doktor.

Kardiolog je istakao i da tokom prženja dolazi do resorpcije zasićenih masnih kiselina i drugih štetnih masti, koje se, kada se nagomilaju u organizmu, ugrađuju u zid krvnog suda.

Kako kaže, tada nastaje plak, koji se ugrađuje u krvne sudove mozga ili srca i raste, te da kada on pukne dolazi do šloga. Tasić je na kraju dodao da prema njegovom mišljenju nije jedino mast za to kriva, već mesne prerađevine koje sadrže previše soli i drugih supstanci.

Izvor: Lepa&Srećna