Paradajz čorba na više načina može pozitivno delovati na vaš organizam, a u nastavku možete pročitati o kojim dejstvima se radi.

Bogata antioksidansima

Antioksidansi su jedinjenja koja pomažu u neutralizaciji štetnih efekata oksidativnog stresa. Ovo se dešava kada se molekuli slobodnih radikala koji oštećuju ćelije akumuliraju u telu. Paradajz čorba je odličan izvor antioksidanata, uključujući likopen, flavonoide i vitamine C i E.

Zdrava koža i vid

Paradajz čorba može da bude od koristi i vašim očima i koži. Kada je u pitanju zdravlje kože, beta karoten i likopen mogu da vas zaštite od opekotina od sunca apsorbujući ultraljubičasto (UV) svetlo kako biste povećali odbranu kože od oštećenja izazvanih UV zračenjem. Svakako rutinu mazanja kreme sa zaštitnim faktorom ne treba menjati.

Paradajz čorba
Youtube / Printscreen / Jamie Oliver 

Poboljšava zdravlje kostiju

Osteoporoza je hronična bolest koju karakteriše povećana krhkost i prelom kostiju. Smatra se jednom od najvažnijih komplikacija postmenopauze. Studije pokazuju da likopen igra suštinsku ulogu u regulisanju metabolizma kostiju povećanjem mineralne gustine kostiju, što može da smanji rizik od preloma.

Imunitet

Neke kulture koriste čorbu od paradajza kao način da pobede prehladu. Njegov sadržaj vitamina C i karotenoida može da stimuliše vaš imuni sistem.

Izvor: Lepa&Srećna