Proliv, bol u stomaku, mučnina i povraćanje najčešći su simptomi trovanja salmonelom, vrstom bakterije koja se najčešće prenosi hranom. Nedavno je opštu pažnju privukla informacija o zaraženim "kinder" jajima od kojih je obolelo na desetine dece u Evropi pa ih je kompanija Ferero povukla iz prodaje.

Simptomi infekcije javljaju se oko 12 časova nakon što je osoba pojela neispravnu namirnicu, ali ovo vreme može biti i duplo kraće, pa i višestruko duže. Najduži rok u kojem su zabeleženi simptomi bio je oko 70 sati. Ovo je važno jer treba otkriti uzrok i pratiti put infekcije da bi se sprečilo njeno širenje. Među rizičnim namirnicama koje su najčešće izvor salmonele su sirova jaja, pa i jela koja se od njih pripremaju - sladoled, kremovi, razne poslastice.

Meso, takođe, obezbeđuje povoljne uslove za razvoj salmonele i najrizičnije je sirovo, ali se ono može kontaminirati i u procesu pripreme. Za salmonelozu se često koristi i naziv "bolest prljavih ruku", jer je upravo loša higijena najčešći razlog njenog širenja. Izuzetno je značajno da se hrana pažljivo odvaja - sirove namirnice ne treba da budu u kontaktu sa onim koje su već termički obrađene, a voće i povrće koje će se jesti bez takve obrade mora biti temeljno oprano.

Ako dođe do infekcije salmonelom, tegobe mogu da traju od četiri do sedam dana. Obično je dovoljno da oboleli odmara, uzima dovoljno tečnosti kako bi sprečio dehidrataciju izazvanu prolivom.

Ishrana treba da bude lagana - bareni pirinač i pirinčana voda, jogurt, dobro prepečeni tost i to tek kad prođe prvih 24 sata. Važno je redovno napajanje blagim čajem i mlakom supom. Kod nekih pacijenata je neophodna i hospitalizacija kako bi se infuzijom nadoknadio gubitak tečnosti. Obično nije potrebna terapija, ali postoji rizik od prolaska salmonele i u druge organe, preko krvotoka, i tada su neophodni antibiotici.

Izvor: Lepa&Srećna