Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TROVANJE SLADOLEDOM, JAJIMA, MLEVENIM MESOM: Simptomi salmonele koje morate prepoznati na vreme

Prepoznajte simptome salmonele na vreme!

  Izvor: Shutterstock

Salmonela je vrsta bakterije koja izaziva proliv, a postoji - verovali ili ne - više od 100 podtipova kojima ljudi mogu da se inficiraju. Širom sveta, ona je jedan od najčešćih uzroka dijareje.

Možda će vas zanimati

Zaraženi će najčešće osetiti tegobe već oko 12 sati posle unosa inficirane hrane, ali kod osetljivijih se simptomi mogu pojaviti i već samo 5-6 sati pošto su pojeli bakteriološki neispravnu namirnicu. Najduži period u kojem se može posumnjati na salmonelozu je čak 36 sati, a važno je ovo pratiti da bi se pronašao pravi izvor i sprečilo dalje širenje zaraze.

Kod obolelih se najčešće javljaju glavobolja, bol u stomaku, mučnina, povraćanje i proliv. Temperatura može da poraste i do 40C stepeni, a oboleli oseća malaksalost i pospanost. Zbog proliva i povraćanja, dolazi i do dehidratacije organizma. Kod dece i starijih to može biti naročito opasno, a prepoznaćete je po izuzetnoj malaksalosti, suvom jeziku i usnoj duplji, upalim očima. 

Možda će vas zanimati

Među najčešće konzumiranim namirnicama koje mogu biti zaražene salmonelom su sirova jaja, pa sledstveno tome i sve vrste jela koje se od njih često spremaju - na primer, sladoled ili drugi kremovi. Opasno može biti i nepregledano meso, a ono može biti kontaminirano i kasnije, tokom pripreme. Najrizičnije je mleveno meso, jer zbog načina obrade ima najviše površina na kojima može doći u kontakt sa mikrobima. 

Simptomi se uglavnom povlače za oko tri dana, osim u težim slučajevima kada je veoma važno da se javite lekaru. U posebnom riziku su one osobe koje inače pate od gastroenteritisa ili se javi krv u stolici ili sadržaju koji pacijent povrati. U lakšim slučajevima, najvažnije je vratiti potreban nivo tečnosti u organizam - vodom, blagim čajevima i supama. Budući da je oko 2 litra tečnosti uobičajen dnevni nivo, računajte da posle svakog proliva treba pacijentu dati još oko 200 ml. Tečnost treba davati polako, po jednu kafenu kašičicu na svakih nekoliko minuta.

Kod težih slučajeva, može biti neophodna i kraća hospitalizacija.

Možda će vas zanimati

Izvor: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije