Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ASEPSOL JE OTROVAN: 5 pravila za rukovanje hemikalijama za dezinfekciju

  Izvor: Foto: Shutterstock

Strah da se ne zarazimo korona virusom naterao nas je da detaljno dezinfikujemo prostorije u kojima boravimo.

To je, uz često pranje ruku u trajanju od najmanje 20 sekundi, jedan od osnovnih, najboljih vidova prevencije. Ali baš kao što ruke stradaju ako ih trljamo u vreloj vodi do besvesti, može da nam naškodi i beskrajno čišćenje podova, stolova...

Tokom proteklih dana znatno je porastao broj poziva Nacionalnom centru za kontrolu trovanja (NCKT) VMA upravo zbog problema koje je izazvala neadekvatna primena ovih sredstava.

Pacijenti, upozorava prof. dr Slavica Vučinić, internista-toksikolog, šef NCKT VMA, javljaju se najčešće zbog prekomernog udisanja asepsola (benzalkonijum hlorida). Otrujemo se i dok udišemo hemikalije dok ih presipamo, kada ne koristimo zaštitnu opremu i ne sprovodimo mere predostrožnosti koje se tiču njihovog čuvanja.

NACIONALNI CENTAR ZA KONTROLU TROVANJA (NCKT) VMA APELUJE NA VAS:

Kada kupujete dezinfekciona sredstva u apotekama, raspitajte se koja je količina neophodna za ove namene. Često se prodaju koncentrati i moraju se razblažiti. Koristite ih samo kada niste u mogućnosti da odmah operete ruke vodom i sapunom nakon što ste dodirnuli nečiste i neobezbeđene površine i predmete.

Ne smete da mešate dva različita preparata!

Asepsol i preparati na bazi alkohola ako se pomešaju s varikinom, sonom kiselinom ili natrijum hipohloritom mogu znatno da ugroze respiratorni sistem. „Koktel“ može i da eksplodira!

Sva sredstva morate da držite van domašaja dece. Najbolje bi bilo da ih zaključate ili odložite na najvišu policu u zatvorenoj odaji (ostavi, kupatilu) do koje dete nema mogućnosti da se popne.

Kada koristite ova sredstva, prethodno pročitajte uputstvo (ako treba i nekoliko puta), obavezno se zaštitite: na ruke stavite rukavice (po skidanju rukavica dezinfikujte ruke), poželjno je da oči zaštitite naočarima. Dok obavljate dezinfekciju, treba iz prostorije da izvedete decu i kućne ljubimce. Prostor potom dobro provetrite.

Nemojte sredstva da presipate iz originalnog pakovanja u manje posude. Ako ste ipak prinuđeni da to uradite obeležite ih (odmah) nalepnicama na kojima ćete velikim slovima napisati šta tačno sadrže, proverite da li ste ih dobro zatvorili, da li zatvarači dihtuju.

Ako ste udahnuli previše dezinfekcionih sredstava, hitno napustite prostoriju u kojoj boravite. U slučaju direktnog kontakta s hemikalijama, kožu i oči isperite nekoliko puta tekućom vodom. NIKADA, ako ste progutali neko od sredstava, nemojte da pijete bilo kakvu tečnost (vodu, mleko, rastvor sode bikarbone...) kako biste izazvali povraćanje jer posledice mogu da budu veoma poražavajuće za ishod trovanja.

Prof. dr sc. med. Slavica Vučinić: „Klinika za urgentnu i kliničku toksikologiju je jedina specijalizovana institucija u Srbiji za lečenje akutnih trovanja, otvorena je 24 sata, sedam dana u nedelji. Ako osećate tegobe, pozovite dežurni telefon NCKT 011 3608 440, Hitnu pomoć 194 ili Vojnu hitnu medicinsku pomoć 1976.“

Tekst: Branka Mitrović

Izvor: Kurir.rs

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije