Ujed krpelja vrlo često može proći nezapaženo i bez nekih posebnih posledica i simptoma. Možda osetite neznatan svrab na mestu ujeda, a češanjem otkrijete i parazita na delu ili samo mesto ujeda. Nisu svi krpelji nosioci bolesti, smatra se da oko četvrtina populacije nosi neku zarazu, a neki od njih mogu vam preneti i nekoliko zaraza odjednom.

Ipak, ovo je jako redak slučaj. Onda kada krpelj nosi na sebi neku bakteriju ili virus, koža će da se inficira posle izvesnog vremena, a simptom koji ćete sigurno primetiti jeste crvenilo.

"April i maj su meseci kada je brojnost krpelja najveća na teritoriji Beograda i širom Srbije, kada vegetacija buja i kada krpelji kreću da traže pacijenta za svoj krvni obrok", rekao je dr Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiiju za televiziju Prva i dodao „Krpelj koji ima bakteriju ne možemo odmah raspoznati i zbog toga treba primeniti sve mere zaštite pre odlaska u prirodu. Na mestu uboda zaraženog krpelja ostaje trag u obliku crvenila koje se konstantno širi, što znači da je bakterija ušla u telo i da osoba ima lajmsku bolest".

Savet stručnjaka je da se uvek pregledate posle boravka u prirodi, a ako je krplj skinut kako treba odnesite ga u zavod, ukoliko je zaražen lekar će vam dati odgovarajuću terapiju. Na samom početku kod 50% inficiranih se evidentiraju nekih od znakova opšte infekcije što je pokazatelj diseminacije bolesti. Simptomi opšteg infektivnog sindroma mogu biti različitog inteziteta od znakova koji liče na gripozni sindrom do toliko blagih da ih bolesnik i ne registruje. Najčešće se ispoljavaju:

zamor, bolovi u mišićima, bolovi u zglobovima, glavobolja, zima i groznica sa povišenom temperaturom do 39°C, ukočen vrat...„U tom prvom stadijumu bolest može se izlečiti antibioticima širokog spektra, a ono što je opasno ako se ne otkrije na vreme i ako lajmska bolest pređe u honičnu fazu. To je multisistemska bolest i napada različite organe, može čak dovesti do smrti pacijenta ako se ne leči.“

Izvor: Lepa&Srećna