Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PROVERITE DA LI VAS JE UJEO ZARAŽEN KRPELJ: Doktor otkriva kako izgleda ubod insekta koji ima lajmsku bolest

Proleće nam nudi niz mogućnosti za boravak u prirodi koji je najzdraviji, ali budite oprezni i svaki put kada se vratite kući proverite da li vas je ujeo krpelj.

 dr Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiiju Izvor: Screenshot / TV Prva

Ujed krpelja vrlo često može proći nezapaženo i bez nekih posebnih posledica i simptoma. Možda osetite neznatan svrab na mestu ujeda, a češanjem otkrijete i parazita na delu ili samo mesto ujeda. Nisu svi krpelji nosioci bolesti, smatra se da oko četvrtina populacije nosi neku zarazu, a neki od njih mogu vam preneti i nekoliko zaraza odjednom.

Možda će vas zanimati

Ipak, ovo je jako redak slučaj. Onda kada krpelj nosi na sebi neku bakteriju ili virus, koža će da se inficira posle izvesnog vremena, a simptom koji ćete sigurno primetiti jeste crvenilo.

"April i maj su meseci kada je brojnost krpelja najveća na teritoriji Beograda i širom Srbije, kada vegetacija buja i kada krpelji kreću da traže pacijenta za svoj krvni obrok", rekao je dr Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiiju za televiziju Prva i dodao „Krpelj koji ima bakteriju ne možemo odmah raspoznati i zbog toga treba primeniti sve mere zaštite pre odlaska u prirodu. Na mestu uboda zaraženog krpelja ostaje trag u obliku crvenila koje se konstantno širi, što znači da je bakterija ušla u telo i da osoba ima lajmsku bolest".

Savet stručnjaka je da se uvek pregledate posle boravka u prirodi, a ako je krplj skinut kako treba odnesite ga u zavod, ukoliko je zaražen lekar će vam dati odgovarajuću terapiju. Na samom početku kod 50% inficiranih se evidentiraju nekih od znakova opšte infekcije što je pokazatelj diseminacije bolesti. Simptomi opšteg infektivnog sindroma mogu biti različitog inteziteta od znakova koji liče na gripozni sindrom do toliko blagih da ih bolesnik i ne registruje. Najčešće se ispoljavaju:

zamor, bolovi u mišićima, bolovi u zglobovima, glavobolja, zima i groznica sa povišenom temperaturom do 39°C, ukočen vrat...„U tom prvom stadijumu bolest može se izlečiti antibioticima širokog spektra, a ono što je opasno ako se ne otkrije na vreme i ako lajmska bolest pređe u honičnu fazu. To je multisistemska bolest i napada različite organe, može čak dovesti do smrti pacijenta ako se ne leči.“

Izvor: Lepa&Srećna

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije