Rano otkriće karcinoma je najbolje oružje za borbu protiv opake bolesti, ali mnogi previđaju njene rane simptome. To se dešava čak i ako ljudi znaju da je bolje što ranije otkriti karcinom. Mnogi kasnije kažu da su čekali da se nešto promeni, ignorisali simptome, čak i tražili odgovore na internetu pre nego što bi otišli kod lekara. Zato je važno što pre napraviti razliku između tegoba koje deluju benigno i onih koji stvarno pale "crvenu lampicu" i ukazuju na mogući maligni proces u telu.

Prvo pravilo glasi da, ako osećate bilo kakav bol koji vas budi usred noći, to nije normalno, kažu lekari. Naravno, to ne znači da svako koga glavobolja probudi treba da brine da li ima tumor na mozgu, naročito pošto je glavobolja nisko na spisku simptoma ove opake bolesti. Takođe, ako vas probudi bol u stomaku, uz potrebu da odete u WC, to ne mora da bude simptom karcinoma stomaka.

Međutim, i jedan i drugi događaj treba da zapamtite, a najbolje je da počnete da vodite beleške čim ovo počne da se, eventualno, ponavlja. Lekari kažu da ovakve promene koje traju nedelju, dve dana, naročito ako su praćene još nekim simptomima, treba da budu znak da se javite lekaru. Ne propustite da zabeležite i ostale znake koji mogu biti važni: krv u stolici, proliv ili zatvor bez nekog jasnog razloga u ishrani, ili možda pojavu nesvestice, vrtoglavice, promenu raspoloženja i tome slično.

Izvor: Lepa&Srećna