Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POČELE SU DA MU TRNU NOGE, A ONDA SU MU OTKRILI KARCINOM STOMAKA: Simptomi kancera koji se dugo i sporo razvija

Kako je došlo do toga da se simptomi raka stomaka ne otkriju sve do njegove IV faze?

 mark poter karcinom stomaka Izvor: Instagram / the.shark.method

Priča Marka Potera, Engleza obolelog od karcinoma stomaka koji je otkriven tek u IV stadijumu, potresla je ceo svet. O ovom treneru koji je bio u odličnoj fizičkoj kondiciji, piše i Dejli Mejl. Do nedavno, dizao je po 200 kilograma na treningu, a onda je osetio kako mu trnu listovi na nogama. Pripisao je to naporima od dizanja tegova, a kad je neprijatan osećaj počeo da se širi uz noge, lekar ga je poslao na ispitivanja.

Nekadašnji šampion u boksu, u 47. godini, dobio je dijagnozu karcinoma stomaka i prognozu da će živeti još oko 18 meseci. Rak je u četvrtoj fazi i lekari čine sve da mu olakšaju i produže život. Kako je došlo do toga da se simptomi raka stomaka ne otkriju sve do ovog stadijuma?

Možda će vas zanimati

Rak stomaka se dugo i polako širi. On se ne javlja u crevima, već najčešće u tkivu koje oblaže stomak, ali ako ga probije, može da pređe i na druge organe. U Markovom slučaju, raširio se sve do kičme i otud utrnuće nerava u nogama.

"Kad je to osetio prvi put, mislio je da je od čučnjeva ili tegova", priča njegova žena Hana. "Imao je osećaj kao da mu je neki nerv uštinut." Rani simptomi raka stomaka mogu biti i tegobe s varenjem, gubitak apetita i bol u trbušnoj duplji. Nažalost, mnogi pacijenti ih povežu sa nekim drugim gastro tegobama pa i ne dođu na pregled dok ne bude kasno.

Često podrigivanje, gubitak na težini i umor su takođe simptomi ove opake bolesti, a hitno se javite lekaru ako primetite bilo kakvu izbočinu na stomaku ili lokalizovan bol u nekom konretnom delu. 

Izvor. Lepa&Srećna

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Beli

Preventivni pregledi su 'majka' svih bolesti. Insistirajte, dosađuje i budite uporni kod svog lekara, i zakažite preventivne preglede celog tela, bar jednom godišnje. Bolesti su vrlo podmukle i za muškarce i žene, zato počnite da mislite na sebe, budite sebi najbolji prijatelj, a ne najveći neprijatelji, niste mašine, roboti, a čak i oni imaju redovan godišnji servis. PREVENTIVNO se pregledajte, jer najčešće - bude kasno. Svi oni kojih nema više sa nama, kasno su otkrili svoju bolest. Molim vas, i drugima isto savetuje, ostanite zdravi i živi, potrebni ste sebi i voljenima.

Natalija

@Beli Slažem se svakako da se treba kontrolisati. Samo problem je što čovek mora biti malte ne svoj lekar, dijagnosticar, da zna na osnovu simptoma koje specijalisticke preglede da trazi, da čeka zakazivanja, a pri tom se jako puno vremena izgubi i bude prekasno za odgovarajuće lečenje

Najnovije