Priča Marka Potera, Engleza obolelog od karcinoma stomaka koji je otkriven tek u IV stadijumu, potresla je ceo svet. O ovom treneru koji je bio u odličnoj fizičkoj kondiciji, piše i Dejli Mejl. Do nedavno, dizao je po 200 kilograma na treningu, a onda je osetio kako mu trnu listovi na nogama. Pripisao je to naporima od dizanja tegova, a kad je neprijatan osećaj počeo da se širi uz noge, lekar ga je poslao na ispitivanja.

Nekadašnji šampion u boksu, u 47. godini, dobio je dijagnozu karcinoma stomaka i prognozu da će živeti još oko 18 meseci. Rak je u četvrtoj fazi i lekari čine sve da mu olakšaju i produže život. Kako je došlo do toga da se simptomi raka stomaka ne otkriju sve do ovog stadijuma?

Rak stomaka se dugo i polako širi. On se ne javlja u crevima, već najčešće u tkivu koje oblaže stomak, ali ako ga probije, može da pređe i na druge organe. U Markovom slučaju, raširio se sve do kičme i otud utrnuće nerava u nogama.

"Kad je to osetio prvi put, mislio je da je od čučnjeva ili tegova", priča njegova žena Hana. "Imao je osećaj kao da mu je neki nerv uštinut." Rani simptomi raka stomaka mogu biti i tegobe s varenjem, gubitak apetita i bol u trbušnoj duplji. Nažalost, mnogi pacijenti ih povežu sa nekim drugim gastro tegobama pa i ne dođu na pregled dok ne bude kasno.

Često podrigivanje, gubitak na težini i umor su takođe simptomi ove opake bolesti, a hitno se javite lekaru ako primetite bilo kakvu izbočinu na stomaku ili lokalizovan bol u nekom konretnom delu. 

Izvor. Lepa&Srećna