Gojaznost je kompleksno oboljenje, a bolesti koje iz nje najčešće proističu su arterijska hipertenzija, šećerna bolest tipa 2, reproduktivne bolesti i karcinom - obično debelog creva, pankreasa ili dojke. Kada je gojazna osoba kandidat za operaciju želuca objasnio je, u emisiji "TV Ordinacija" na RTS doc. dr Dejan Veličković.

"Za nas je kriterijum indeks telesne mase (BMI) preko 35, udružen s nekom od spomenutih bolesti ili morbidna gojaznost, od koje pate oni koji imaju preko BMI preko 40", kaže dr Veličković. Ovaj indeks se izračunava vrlo jednostavno, tako što težinu izraženu u kilogramima podelimo s visinom na kvadrat, izraženom u metrima. Sve oko 25 je normalni indeks telesne mase, između 30 i 35 je prvi nivo gojaznosti, između 35 i 40 je drugi nivo, a preko 40 je treći nivo gojaznosti.

"Kada nam dođe pacijent sa, recimo, BMI 33, nađemo se u svojevrsnoj etičkoj dilemi, jer treba da mu kažemo kako mora da se još ugoji kako bi bio kandidat za operaciju. A već kod njih vidimo da ne mogu da smršaju pomoću dijete, mnogi padaju i u depresiju", objašnjava dr Veličković. "U Americi se već vrši pritisak da se smanji granična vrednost BMI kako bi hirurzi mogli ranije da pomognu pacijentima."

Prema njegovim rečima, problem sa gojaznošću najčešće počinje od ranog detinjstva ili puberteta. "Gojazno dete će, u velikom broju slučajeva, postati i gojazan odrastao čovek", objasnio je. Često velikog uticaja ima i genetika, jer preko 40 gena utiče na gojaznost.

Hirurzi, pre operacije, imaju mogućnost da pomognu osobama sa manjim stepenom gojaznosti, ugradnjom balona u želudac. To se radi endoskopski, a ne operativno - balon se uvuče kroz jednjak i tek u želucu napuni, delom, tečnošću tako da smanjuje zapreminu želuca.

"Ovo je često priprema za operaciju ili se obavlja kod osoba koje imaju manje viškove kilaže, na primer, 15 do 20 kg viška", kaže dr Veličković. "Zahvat traje 10-15 minuta, radi se u sedaciji, a sam balon je bezbedan, od inertnog je materijala i potpuno je mehanička stvar. Naravno, ne postoji nijedan zahvat u medicini koji je apsolutno bezbedan, pa su u literaturi opisane komplikacije, ali mi ih u praksi ne viđamo. Balon izuzetno retko puca, moguće je to u slučajevima neke abdominalne traume, zbog saobraćajne nesreće, recimo, ili bandži skoka." Balon stoji u želucu šest meseci do godinu dana, a u prva 3 meseca je najveći gubitak viška kilograma.

Kad je reč o operacijana želuca, izvodi se bajpas želuca ili smanjenje želuca. Ovde je gubitak posle operacije oko 20 kilograma u prvom mesecu, a posle 2-3 meseca stabilizuje na manjem broju."Najbolje je da to bude 3-5, eventualno, 6 kg mesečno jer je gubitak kilograma veliki stres za organizam", objasnio je dr Veličković.

On napominje da nijedna operacija nije 100 odsto efikasna i trajna i da oko 20 do 30 odsto pacijenata vrati kilažu u sledećih nekoliko godina. Razlog mogu biti anatomske promene na izmenjenim organima ili činjenica da nakon opuštanja više ne poštuju propisani režim ishrane pa počnu da uzimaju jaku hranu ili mnogo slatkiša što ih goji mada količine više nisu velike.

Izvor: Lepa&Srećna