Neki faktori rizika od karcinoma ne mogu se izbeći - starost, genetika, rasa - to su stvari na koje ne možete da utičete.

Međutim, neke životne navike dovode do pojačanog rizika od karcinoma debelog creva pa ih treba promeniti da biste ste se, barem delom, zaštitili. Pre svega, one se odnose na pušenje, ishranu, konzumaciju alkohola i fizičku aktivnost.

Pušenje obično vezujemo za povećan rizik od karcinoma pluća, ali hemijske supstance koje se njime udišu mogu dovesti i do razvoja opasnih polipa u crevima. Od njih može nastati rak debelog creva. Zato, pod broj jedan, prestanite što pre sa ovom opasnom navikom.

Drugo, gojaznost je jedan od faktora rizika, pa treba održavati stalnu težinu u zdravim okvirima, pre svega ishranom ali i vežbanjem. Savetuje se što manje crvenog mesa i prerađevina, a više živinskog mesa i ribe. Takođe, prženje i pečenje na visokim temperaturama može da poveća sadržaj opasnih hemijskih supstanci koje prodiru u creva.

Na tanjiru treba da bude što više boja: voća i povrća koji obiluju vlaknima, jer ona čiste creva i pomažu dobrom varenju.

Treće, stalno sedenje je povezano sa karcinomom debelog creva, a neka istraživanja pokazuju da bi jedan od razloga mogao biti poremećaj insulinske rezistencije. Obavezno uvedite redovnu fizičku aktivnost, tim pre što će pomoći i da održite zdravu težinu. Idealno je da vežbate napolju, kako bi organizam sintetisao vitamin D zahvaljujući sunčevoj svetlosti. Njegov manjak je, takođe, povezan s rakom debelog creva.

Četvrto, proveravajte svoje zdravstveno stanje - od vitamina D čiji nivo treba povremeno meriti kako biste uzimali suplement, naročito tokom zimskim meseci, pa do kontrole zdravlja debelog creva. Ženama starijim od 45 godina preporučuje se kolonoskopija ukoliko imaju slučaj karcinoma u porodičnoj istoriji. Rizik je naročito povišen posle 60. godine.

Izvor: Lepa&Srećna