Sandra Li je operisala obe dojke zbog karcinoma, ali je sedam godina kasnije njen ginekolog otkrio nove promene zbog kojih mora na histerektomiju.

Poznata širom sveta kao zvezda mreže "Fud Netvork", Sandra je odlučila da objavi svoju ispovest na Instagramu, u nadi da će ohrabriti i druge žene da ne odlažu ni preglede ni intervencije. Ona je imala teške komplikacije posle operacije dojki 2015. godine, pa je izbegavala finalni odlazak "pod nož". Naime, oporavak posle mastektomije nije se odvijao prema očekivanjima. Dobila je infekciju, tečnost se prekomerno skupljala pa je vraćena u bolnicu na jake antibiotike i još jednu operciju.

Zbog svega toga je odložena i rekonstrukcija dojki, koja je započela tek 2000. godine. Sandra je neprekidno osećala i brigu, bukvalno kao da joj nešto "visi nad glavom". Kada je ginekolog otkrio promene na ćelijama, tokom rutinskog pregleda, znala je da opereaciju materice više ne sme da odlaže. "I zato, sad dok vi ovo čitate, ja sam na hirurškom stolu gde obavljaju histerektomiju. Izvadiće sve i ne moram više da brinem", napisala je Sandra na Instagramu.

"Nadam se da će ovo ohrabriti svakog ko treba da ode na neko ispitivanje ili intervenciju da to obavi odmah, tako da može da nastavi da živi srećno i što je duže moguće."

Nije neuobičajeno da žene koje prežive rak dojke dobiju karcinom jajnika, naročito ako nose BRCA 1 ili BRCA 2 gene. Zato se često preporučuju histerektomija ili operacija jajnika, kako bi se rizik što više smanjio.

Izvor: Lepa&Srećna