Kada je Džilijan Marej stigla kod kozmetičarke, jedina želja joj je bila da se malo opusti i uživa u tretmanu, ali je od nje otišla vrlo uznemirena. Odmah je zakazala pregled, a lekari su joj otkrili dva melanoma iznad desne dojke i bazalni karcinom na nosu. Bila je to teška dijagnoza, tim više što je bila kod doktora samo šest meseci ranije.

"Primetila sam i ja mrlju nalik modrici iznad dojke", priča Džilijen. "Međutim, doktor kod kojeg sam otišla mi je rekao da nema razloga za brigu i da samo mažem bilo kojom kremom. Moja kozmetičarka me je nagovorila da promenim lekara, zatražim još nečije mišljenje i spasla mi je, time, život." 

Džilijan je brzo operisana, rane su već zarasle, ali se sa ožiljkom na grudima i dalje bori. Preživela je veliki strah: "Da su kancerozne ćelije iz melanoma stigle u krvotok, bilo bi veoma, veoma loše", kaže.

Bazalni karcinom ostaje lokalizovan i sporo raste, ali melanom se izuzetno brzo širi. I jedan i drugi rak kože su obično posledica izlaganja suncu, što je u Australiji čest slučaj.

Melanom se prepoznaje po asimetričnom obliku - jedna polovina ovakvog mladeža ili mrlje na koži nije ista kao druga. Njegove granice su reckave, nejasne, često i razlivene. Boja može biti crna, braon ili svetlosmeđa, a veličina obično preko šest milimetara u prečniku.

Bazalni karcinom može da liči na obojenu bubuljicu sa providnom površinom, ali dešava se i da bude braon, crn pa i plavičast. Takođe ima nejasne ivice. U slučaju da primetite bilo kakvu promenu na koži, obavezno se što pre konsultujte sa stručnjakom.

Izvor: Lepa&Srećna