Kada želimo da uradimo nešto dobro za svoje zdravlje, obično počnemo zdravije da se hranimo, a među prvim namirnicama koje su nam tada na jelovniku je cvekla. Ovo povrće sadrži nebojeno minerala i vitamina, i jedan izuzetno redak u biljnim namirnicama, B12. Povoljšava varenje i preporučuje se onima koji žele da smršaju, ima samo 40 kalorija u 100 grama.

Smanjuje nivo lošeg holesterola, čuva srce i krvne sudove. Odičina je lečenje malokrvnosti jer sadrži visok procenat gvožđa, kao i folnu kiselinu koja učestvuje u sintezi crvenih krvnih zrnaca.

Ipak, nutricionistkinja Irina Borodina upozorava da ovo povrće može da bude i štetno za ljude se određenim tegobama.

"Cvekla, uprkos mnogim pozitivnim svojstvima može da naškodi organizmu, kaže Irina Borodina.  Osobe koje boluju od gastritisa ne treba da konzumiraju ni u sirovu ni u kuvanu jer će pojačati tegobe. Takođe, cvekla sadrži veliku količinu kalcijum oksalata, pa je treba oprezno koristiti kod pacijenata sa urolitijazom", tvrdi ona dok je ruski lekar Mihail Kutušov upozorava da može izazvati alergijske reakcije.

"Zbog velike količine hlora u sastavu, prekomerna potrošnja cvekle može izazvati iritaciju sluzokože, trnce i upalu grla. Ako osećaj pečenja ne nestane duže vreme, to znači da je došlo do alergijske reakcije. Mogu se pojaviti osipi, oticanje respiratornih organa, limfni čvorovi se mogu povećati, čak se i groznica može javiti", rekao je on i istakao da je posebno štetna u kombinaciji s belim lukom.

Izvor: Lepa&Srećna