Da li biste želeli da živite duže, ali i da budete zdraviu toj dugovečnosti? Naravno, ko to ne bi želeo!

Upravo takvu su inspiraciju imali i naučnici koji su istraživali ishranu stogodišnjaka, kako bi otkrili šta je najviše doprinelo njihovom zdravlju. Obuhvaćeno je pet regija u svetu u kojem je najveća koncentracija dugovečnih ljudi, a nazvane su "plave zone". Po tome je i njihova ishrana nazvana "dijeta plave zone".

Mada su ove zone smeštene na različitim krajevima sveta - u Evropi, Americi i Aziji - pokazalo se da stogodišnjaci koji tamo žive dele neke zapanjujuće sličnosti. U njihovoj dijeti je daleko više biljnih nego namirnica životinjskog porekla, skoro 95 odsto. Jedu mnogo voća, povrća, integralnih žitarica, semenki, mahunarki i orašastih plodova.

Uglavnom koriste zdrave masti - ulje proizvedeno od maslina, orašastih plodova i semenki, pre svega nerafinisano. Uz to, obavezno jedu svakog dana - šaku oraha! Naučnici ne specificiraju koji orasi su u pitanju, pa se tako može zaključiti da se koriste baš oni koji su na raspolaganju u konkretnom delu sveta.

Premda jedu ribu, to nije preterano često - najviše dva do tri puta nedeljno, mada je većina regiona "plavih zona" uz more - Grčka i Sardinija, na primer. Jaja, takođe, jedu povremeno - dva do četiri puta nedeljno. Kad je reč o mleku, zastupljenije je kozje nego kravlje. Meso jedu, maksimalno, pet puta mesečno a i tad su to simbolične količine - oko 60 grama. Najvažnije, ne jedu skoro ništa "iz fabrike", hranu pripremaju sami, od namirnica koje daruje priroda. 

Šećera skoro da uopšte nema u njihovoj ishrani, a od alkohola, konzumiraju samo crno vino i to ne više od čaše ili dve. Naučnici kažu da resveratrol iz vina samo doprinosi njihovoj dugovečnosti.

Izvor: Lepa&Srećna