Holesterol je veoma važna materija u našem organizmu, jer učestvuje u izgradnji ćelijskog zida, a bez njega ne bi bilo ni mnogih hormona, kao što su estrogen i progesteron.

Prema rečima prof. dr Veroslave Stanković, specijaliste ishrane zdravih i bolesnih, 5,2 je gornja granica, ali optimalni nivo holesterola zavisi od čoveka do čoveka. "Svi se slažu da ni niske vrednosti holesterola nisu dobre", rekla je profesorka u emisiji TV Ordinacija. "Nije dobro da on bude ni ispod 4 a kamoli ispod 3, jer su ovako niske vrednosti otkrivene kod osoba koje već imaju karcinome i metastaze a da ne znaju za to."

Ona podseća da takozvani "dobar" holesterol - HDL - zavisi isključivo od fizičke aktivnosti i da se može povećati ako osoba pređe 10.000 koraka dnevno. HDL je važan jer omogućava eliminaciju lošeg holesterola. 

"Osim nepravilne ishrane, pacijenti sa povišenim ukupnim holesterolom navode i da neredovno spavaju, kao i da su pod stresom zbog posla tokom celog dana", kaže dr Stanković. "Ukoliko je moguće, holesterol treba sniziti promenom životnih navika i tek ako to ne uspemo za šest meseci, prelazimo na lekove, statine."

Kad je reč o ishrani, dr Veroslava kaže da se ne moraju u potpunosti izbaciti jaja - celo se može pojesti 2-3 puta dnevno, a belance slobodno jedite svakog dana. Od mesa, dozvoljeno je juneće, teleće, belo pileće meso kao i tuna i sardina oceđeni od ulja, dva do tri puta nedeljno. Masne ribe kao što su skuša i losos se savetuju u ishrani, zato što masne kiseline iz njih deluju blagotvorno na krvne sudove.

Zabranjeni su beli hleb, lisnato testo i krompir spremljen sa ulje, puterom ili mlekom. Mleko  i mlečni proizvodi su na listi dozvoljenih namirnica pod uslovom da je procenat masti 2,8, dok sir treba da ima do 30 odsto masnoća

Kao jedan od najefikasnijih narodnih "lekova" za holesterol, doktorka navodi jogurt izmešan sa susamom. Mešavina se koristi 40 dana, s tim što ovo prati i prilagođena ishrana. 

Izvor: Lepa&Srećna