Povećan loš holesterol sužava i začepljuje arterije koje, kada su blokirane, mogu sprečiti da sveža krv dospe do delova tela, što može dovesti osobu u rizik od srčanog udara, zastoja srčanog ili moždanog udara. To su bolesti koje su na prvom mestu među uzrocima smrtnosti na svetu, zato je od velike važnosti da se na vreme započne lečenje.

Jedini način dijagnostifikovanja oboljenja je putem laboratorijskih pretraga, a kada nalazi ukažu na povišene vrednosti, medicinski tretmani su dostupni kako bi se očistile arterije, ali veoma je važno da korigujete i ishranu.

Nutricionisti savetuju da se u jelovnik uvede masna riba poput lososa jer sadrži omega 3 masne kiseline, pastrmka, tuna, skuša i sabljarka, ali i povrće tamno zelene boje,  poput spanaća i kelja. Takođe mogu da pomognu i prirodni "lekovi", a  smokve i domaće jabukove i sirće su odlična kombinaja.

Tri suve smokve izbockajte čačkalicom sa svih strana, a potom ih ubacite u staklenu posudu u koju ste sipali 2 dl domaćeg jabukovog sirćeta.  Ostavite da odstoji preko noći, pa ujutur pojedite smokve. Ostatak sirćeta nemojte bacati nego u njega naredne večeri ponovo ubacite tri smokve. Kisele smokve konzumirajte 14 dana,a idelano bi bilo da se pridržavate korigovane ishrane i  umerene fizičke aktivnosti.

Izvor: Lepa&Srećna