Mnogi lekari savetuju da se sadržaj doručka doručka shvati ozbiljno jer od hrane koju pojedemo ujutru direktno zavisi da li telo dobija potrebne hranljive materije i kako ćemo se osećati tokom dana.Jako je važno i koje namirnice biramo za obrok kojim započinjemo dan.

Najčešće je to sendvič s puterom, sirom i suhomesnatnim proizvodima, a taj izbor može biti loš za zdravlje, upozorava ruski gastroenterolog Sergej Vjalov. On ističe da ovakav doručak, a posebno u većoj količini, preopterećuje pankreas. Кao rezultat toga, postoji rizik od razvoja pankreatitisa.

Takođe, ova vrsta doručka utiče loše na kardiovaskularni sistem.

"Što više jedete životinjske masti, što je veći nivo holesterola i triglicerida u krvi, brže se razvija ateroskleroza. Stvaraju se plakovi koji blokiraju protok krvi u srcu –  dolazi do koronarne bolesti srca: angine pektoris i srčanog udara “, rekao je lekar i istakao da ovakav doručak možemo da jedemo povremeno, a da je najpoželjnija ishrana biljnog porekla.

Izvor: Lepa&Srećna