Visok holesterol je glavni uzrok velikog broja bolesti, a uvođenje određenih namirnica u ishranu može da smanji vrednosti lošeg holesterola.

Susam sadrži fitosterole koji imaju veoma sličnu hemijsku strukturu kakvu ima i holesterol i smatra se da redovno konzumiranje utiče na smanjenje vrednosti holesterola. Međutim, nutricionisti upozoravaju da nije preporučljivo jesti ga svakodnevno.

"Preporučujem da koristite semenke susama za normalizaciju metabolizma masti i snižavanje nivoa holesterola. Seme susama je odličan izvor gvožđa, magnezijuma, cinka, bakra, fosfora i vlakana. I sadrži sedam puta više kalcijuma nego mleko“, tvrdi nutricionistkinja Ana Drobiševa.

Ona je takođe naglasila da semenke susama ne treba konzumirati svakodnevno, jer njegovo seme sadrži supstance koje povećavaju zgrušavanje krvi.

"Jednom nedeljno nedeljno dodajte jednu kašiku semena susama u ishranu, i na taj način obogatite organizam antioksidansima i fitoestrogenima“, dodala je Drobiševa.

Izvor: Lepa&Srećna