Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AKO PRIMETITE OVO NA OKU, POMAŽE SAMO OPERACIJA: Promena ukazuje i na visok holesterol, idite kod lekara

Promena na očnom kapku može da bude simptom visokog holesterola, a mnogima smeta i kako izgleda.

 ksantelazma Izvor: Youtube / UNMCEDU, Youtube / Centro de Estética Facial y Corporal - Dr. Hoogstra

Žućkaste promene na očnom kapku koje izgledaju kao da su malo izdignute najverovatnije su ksantelazme - bezopasne naslage koje ne izazivaju bol.

Možda će vas zanimati

Premda se po Internetu šire raznorazni saveti za njihovo uklanjanje, savetujemo da se ne "igrate" ni sa kakvim preparatima, već da se obratite lekarima za njihovo uklanjanje. One se mogu javiti i na gornjem i na donjem kapku, a uklanjaju se hiruškim putem, laserom ili specijalnim hemikalijama.

Takođe, trebalo bi i da proverite nivo holesterola u krvi, premda ksantelazma nije isključivo posledica njegovog porasta. Ona se može javiti i kod nekih karcinoma, ali i dijabetesa, hipotiroidizma ili ciroze. Drugi znak visokog holesterola može se primetiti i u samom oku, kad se pojavi beličasti krug oko rožnjače. 

Nije dovoljno izmeriti samo ukupan holesterol u krvi (vrednosti ne bi trebalo da budu više od 5,2 mmol/l) već i ustanoviti količine LDL holesterola ("lošeg" holesterola) čije su normalne vrednosti do  3,4 mmol/l i HDL holesterola  ("dobrog" holesterola) kojeg ne bi trebalo da bude više od više od 1,6mmol/l.

Možda će vas zanimati

Da biste održavali zdrav nivo masnoća u krvi, jedite više voća, površa, orašastih plodova i semenki, kao i masniju ribu umesto mesa i masti životinjskog porekla.

Holesterol proizvodi jetra, a od ove voskaste supstance mogu nastati i kamen u žuči, ali i naslage na zidovima arterija zbog kojih je povišen rizik od srčanog udara.

Izvor: Lepa&Srećna

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije