Povišeni holesterol u krvi je rizičan za kardiovaskularno zdravlje - njegove naslage na srčanim sudovima mogu da dovedu do katastrofalnih posledica kao što su infarkt ili moždani udar.

Za loš holesterol je od presudne važnosti način ishrane. Prof. dr Veroslava Stanković upozorava ne samo na hranu koja nije dozvoljena onima koji pate od povišenog holesterola, već i na napitke koji ga mogu povećati. Među njima je i crna kafa, a dr Stanković kaže da je najopasnija upravo ona koju najviše Srba pije - obična, kuvana domaća kafa.

"Naročito nije dozvoljena ako se u nju dodaju šećer i mleko", rekla je dr Veroslava gostujući u emisiji TV Ordinacija na RTS. "I ona sama ima sebi masnoće, tako da ni bez dodataka nije bezopasna. Najpogodnija bi bila filter kafa, takođe bez bilo kakvih dodataka", zaključila je.

Uz crnu kafu, osobe koje imaju povišen holesterol treba da izbegavaju i kakao i toplu čokoladu. Podsetimo, gornja granica holesterola je 5,2 mmol/l.

Izvor: Lepa&Srećna