Mnogi ljudi poklanjaju vrlo malo pažnje svojim navikama u kupatilu, a posle se čude kad uslede tegobe koje prouzrokuju hemoroidi.

Jedan uzroka ovog neprijatnog poremećaja je i predugo sedenje na WC šolji. "Mislila sam da svi već znaju da to ne treba da rade", objašnjava britanska doktorka Subaši M. "A onda je naše istraživanje pokazalo da tri četvrtine ispitanika ima neki problem sa radom creva, ali skoro polovina ništa ne preduzima u vezi s tim."

Doktorka kaže da su hemoroidi ali i problemi sa stolicom i danas "tabu tema". Pritom, mnogi su stekli naviku da, sedeći na WC šolji, čitaju vesti ili odgovaraju na poruke na društvenim mrežama. "To je potpuno pogrešno", objašnjava doktorka. "U kupatilo treba da odete tek kad osetite potrebu, obavite nuždu i odmah ustanete sa toaleta", naglašava.

Hemoroidi su, inače, proširene vene završnog dela debelog creva. Od dugog sedenja, dolazi do pritiska na rektum i anus. Krv se sve više skuplja u venama, a ako još dođe i do napinjanja, veći je rizik od nastanka hemoroida.

Procenjuje se da od njih pati svaka druga osoba, a leče se, prvenstveno, promenom načina ishrane i primenom masti, krema i lekova. Dostupne su i ambulantne hirurške tehnike, kao što je, recimo, injekciona sklerozaciona terapija ili podvezivanje hemoroida gumicama - Baron ligatura.

Izvor: Lepa&Srećna