Urme se svakako ne ubrajaju u posebno popularno voće i vrlo retko ga neko redovno konzumira. To je prava šteta, jer, iako nisu popularne, spadaju u izuzetno zdrave namirnice.

IZVOR VITAMINA

Uz redovnu konzumaciju raznovrsnog voća i povrća možete da zaboravite na suplemente u pilulama. A urme su neverovatan izvor magnezijuma, vitamina B6, vlakana, kalijuma, mangana i još mnogo drugih važnih vitamina.

PROČITAJTE JOŠ: U SRBIJI VOLE DA GA JEDU, A NE ZNAJU DA ŠTITI TELO OD KANCERA: ovo voće sprečava opaku bolest

SJAJNE SU ZA VARENJE

Ako se borite sa sindromom nervoznih creva, zatvorom ili čak i prolivom, kao i sa drugim raznovrsnim problemima sa varenjem, urme mogu da pomognu. Deo njihove lekovitosti leži u činjenici da su bogate vlaknima, a istraživanja pokazuju i da redovna konzumacija dovodi do smanjenja rizika oboljevanja od raka debelog creva. Mnogi lekari preporučuju urme i kod hemoroida.

OLAKŠAVAJU BOLOVE

Pošto su pune magnezijuma koji ima antiupalna dejstva, urme olakšavaju bolove i otečenost. I ne samo to, istraživanja pokazuju i da smanjuju rizik od srčanih oboljenja, artritisa i Alchajmerove bolesti.

PROČITAJTE JOŠ: OVO VOĆE SMANJUJE RIZIK OD KANCERA PROSTATE: nećete verovati koja namirnica sprečava opaku bolest

MOZAK RADI BRŽE

Ako u telu imate dovoljno vitamina B6, primetićete da nema one mučne izmaglice u mozgu koju većina nas ima. Naprotiv, svega se prisećamo kao od šale, ne tražimo odgovarajuće reči minutima i ne zaboravljamo neophodne obaveze. Redovnom konzumacijom urmi, koje imaju dosta vitamina B6, podstičete mozak da radi mnogo brže i efikasnije, i mnogo bolje usvajate nova znanja i informacije.

NE PRETERUJTE

Ne zaboravite da se urme ubrajaju u jedno od najkaloričnijih voća, pa se ograničite na preporučenu dozu od tri urme. Sve preko toga na redovnoj bazi pokazaće veću brojku na vagi, pa ako vam je cilj smanjenje kilaže, pazite da ne preterate.

Tekst: T. G.

Izvor: Blic Žena