Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAŠTO AUTOFAGIJA NEKAD NE DELUJE: Satnica nije razlog, 1 SASTOJAK u ishrani menja rezultat dijete

Autofagija ne deluje na svakog isto - osim satnice za jelo i gladovanje, važan je i jedan sastojak u ishrani.

 sat diijeta autofagija Izvor: Shutterstock , Youtube / Emma Hill

Autofagiju sve češće promovišu razne slavne ličnosti, pa se ova vrsta dijete širi po celom svetu.

Možda će vas zanimati

Ima već dosta dokaza da više sati gladovanja može da pomogne telu da se obnovi, pa čak i da produži život, ali ipak dijetetičari upozoravaju da ovo nije idealan način da smršate. Centralna ideja autofagije jeste da se obroci "sabiju" u kraći period tokom dana. Pritom, većina ljudi zaboravlja ili, možda, čak i ne zna da se proces autofagije može pokrenuti i jakim treningom ili krioterapijom (izlaganjem tela niskoj temperaturi).

Međutim, mnogi su iskusili da dijeta po najčešćoj satnici 16:8 (prvi broj označava sate gladovanja) ne daje iste efekte kao kod drugih. Zašto?

"Kad osoba prestane da jede, recimo, u 19 časova, telo će biti nahranjeno sve do 22h", objašnjava Rejčel Klarkson, dijetetičarka iz Londona. "Drugim rečima, telo i dalje vari hranljive materije. Ako ste jeli namirnice pune ugljenih hidrata, to će vam obezbediti lepu zalihu glukoze, barem za nekoliko sati, a ona je naše glavno gorivo."

Tek kad se glukoza potroši, telo ulazi u katabolično stanje, a ono nastupa oko tri sata posle jela. U toj fazi, glikogen iz jetre i mišića se pretvara u glukozu. Kad iskoristimo uskladišteni glikogen, telo prelazi na ketone, koje jetra proizvodi od masnih kiselina. Tek na tom stadijumu, koji se zove ketoza, počinje autofagija.

Možda će vas zanimati

"Niko ne zna tačno kad se prelazi sa korišćenja glukoze na ketozu", objašnjava Rejčel. "To zavisi od mnogo uslova - genetike, opšteg zdravlja, životnog stila neke osobe. Količina glikogena koju imate zavisi umnogome od onoga šta ste jeli, koliko ste pojeli i koliko energije ste potrošili."

To znači da, ako je vaša ishrana bogata ugljenim hidratima, možda uopšte nećete izaći iz kataboličnog stanja jer ćete uvek imati rezervu glikogena. Obrnuto, oni koji jedu malo ugljenih hidrata i redovno vežbaju imaju mnogo manji nivo glukoze u krvi kao i manju količinu uskladištenog glikogena.

Tek ako uskladite i nivo ugljenih hidrata u ishrani, možete očekivati da autofagija da bolje rezultate.

Izvor: Lepa&Srećna

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije